26.5.2016

Ei pitäis provosoitua

The Economist on laittanut Unin kuvan kanteensa, missä tukkaa on jatkettu nukepommin pilvellä.

Kun ottaa huomioon, mitä pohjoiskorealaiset tekivät Sonyn elokuvan vuoksi, sehän pilkkasi Unia, niin voisi arvioida, että tuolla maassa provosoidutaan ja osataan yllättävän modernia sodankäyntiä.

Vaan ei pitäis provosoitua. Pitäisi vaan osata vastata samalla mitalla, ei ylittää tuota tekoa menemällä rikoksen puolelle. Mutta ei tuon kuvan retusointi ole laitonta siellä, missä se on julkaistu. Mitäs Un siitä välittäisi, mitä lännessä hänestä sanotaan?

Tässä päivänä muutamana katselin CNNltä Farid Zakarian toimittamaa ohjelmaa nimeltä 'Miksi he vihaavat meitä' tai jotain sinne päin.

Sehän koski tätä vihaa, jota yllytetään radikaaleissa piireissä lapsesta lähtien. Opetetaan vihaamaan amerikkalaisia ja länsimaisia ihmisiä yleensäkin.

Ohjelmassa tuotiin esille erään, jonka nimeä en pannut niinkään merkille, muslimimiehen kauhut 50-luvun Amerikassa, kun oli mennyt tansseihin.

Siellä oli hänen mielestään hirveää menoa, missä jalkoja näkyi ja rinta painui rintaa vastaan ja huulet kohtasivat.

Mies kirjoitti monia kirjoja asiasta ja oli ihan oikeesti provosoitunut tuosta elämästä, joka ei 50-luvun Amerikassa ollut meidän muiden mielestä mitenkään moraalitonta.

Nämä teokset on vieläkin käytössä. Asiahan on niin, että naisten pitää olla peitettynä, etteivät miehet provosoidu. Heidän mielestään. Ja tämä vielä nykypäivänäkin, vaikka internetistä voi katsoa kaikkein salasimpiakin asioita.

Tätä ei ole meillä otettu huomioon, kun otetaan ihmisiä meille, jotka provosoituvat tunnetusti. Ero on syvä näiden kulttuurien välillä.

Mitä julkaisuihin tulee, niin Charlie Hebdo oli se, mikä opetti toivottavasti, että tietyt tahot provosoituvat ihan varmasti.

Vaan en minäkään sitä sietänyt, että mennään tekemään pilakuvaa siitä, mistä tiedetään, että vaikeuksia tulee.

Ja kyllä tuo Unin kuvakin tuntuu pahalta. Ei täällä olla mitenkään pohjoiskorean asian kannattajia, mutta ei ole tarpeen lähestyä asioita tuolla tavalla pilkaten, kun tiedetään, että siitä ei mitään rakentavaa synny.

Amerikan presidentinvaalitaistoissa käytetään kieltä ja kahakointia, joka tuntuu pahalta.

Uutisvahdin ei pitäisi provosoitua, mutta kyllä vaan provosoituu kirjoittamaan prokaatioiden vastaisesti tässä nyt vaan tänään.




1 kommentti:

  1. Niin, siis se provosoitumisen raja pitäisi maailmalle opettaa. Vaan mistä esimerkkiä? Voisivat filosofit tehdä jotain asian eteen vai ketkä?

    VastaaPoista