Eräs yrittäjä vastasi kysymykseen, kun uusi talouslehti oli tekemässä tuloaan, ja kysymys kuului, että lukisiko ja tilaisiko hän tätä lehteä. Mies sanoi, ettei uskaltaisi jättää lukematta. Kun ei tiedä, mistä jää paitsi.
Nythän meillä on niin paljon tietoa, mitä ei pysty vahtimaan, kun on tämä netti. Että mites nyt pitäisi toimia?
No, ensinnäkin oman alan julkaisuista pitää valita ne, mitkä tuntuvat tekevän töitä uutistensa eteen. Lisäksi on huomioitava poliittiset suuntauksen. Voi olla että tuon toisen laidan medioissa on jotain, mistä pitäisi tietää.
Entä maailman tilanne?
Katselemalla ja lukemalla netistä suurimpia mediatekijöitä ei välttämättä saa oikeaa käsitystä asioista. Ei liioin silloin, jos seuraa ainoastaan virallista tiedotusta.
Huh. Mihin voi luottaa?
No siihen, että loppujen lopuksi niin vähän muuttuu, vaikka teknologian sanasto alkaa jo olla täysin utopiaa, niinkuin Uutisvahdin kohdalla on käynyt.
Niin vähän muuttuu, vaikka suuria otsikoita painetaan. Nehän pojat ja tytöt vaan tekevät töitään, kun on tuotettava ja suollettava asiaa 24/7/365.
Eri asia on, jos on vaan kiinnostunut asioista, niinkuin Uutisvahti on. Silloin voi käyttää ylimääräisä tunteja uutisten seuraamiseen.
Uutisten lisäksi on hyvä seurata asiaohjelmia. Niistä paremminkin saa selville, mitä maailmassa tapahtuu/on tapahtunut.
Arkeologia on vanhemmiten kiehtovaa. National Geographic esittää monipuolisia asioita. Eivät välttämättä maantieteen alalta. Eikä nationalistisesti. Ja sinne voi tarjota juttuja muutkin, että siitä vaan tekemään mitä tahansa kultuureihin ja asioihin liittyvää.
Suomen koululaitoksesta voisi tulla hyviä juttuja sinne, kun näyttää siltä, että maailma on niistä todella - ja aiheesta - kiinnostunut.
Voisi olla, etteivät muiden maiden opettajat uskaltaisi olla lukematta ja katselematta tälläisiä ohjelmia. Niitä voisi olla oikein paljon.
Usein käy niin, että jotain juttua jää pakkomielteisesti seuraamaan. Ja monet mediat käyttävät hyväksi tätä ihmisen ominaisuutta. Nythän on tämä Trump obsessio, että joka hetki on asian käänteistä tietoa. Sillä ei ole mitään merkitystä vaalien lopputuloksen kannalta.
VastaaPoistaNythän on niin, että Amerikassa twitterin uutisia tuodaan paljon esille. Twiitit on ehdottomasti osa yleistä mediaa.
VastaaPoista