Nyt on New Yorkissa ehdolla äärivasemmalle suuntautuvan liikkeen naisedustaja. Puhutaan sosiaalidemokratiasta Ruotsin malliin, mikä on ihan muuta kuin mitä demokraattinen puolue edustaa.
En viitsi laittaa tänne nimiä, kirjoittelen vain itse ilmiöstä.
Kyseinen ehdokas on presidenttivaalien ajan haastajan Bernie Sandersin linjoilla. Sanders oli demokraatti, mutta vaalien jälkeen ilmoittautui riippumattomaksi, kun tuli ilmi julkistettujen sähköpostien kautta selville, että demokraattinen puolue oli Sandersia vastaan ja Clintonin puolella.
Sanders olikin todellinen haittaääni, joka mahdollisesti auttoi Trumpin valtaan pysyttelemällä sitkeästi puolueen ehdokkuuteen pyrkijänä, näin heikentäen Clintonin kampanjaa.
Sandersilla oli Hollywoodissa kannattajia, jotka pyrkivät vetämään demokraatteja vasemmalle varsin jyrkästi.
Matematiikka ei auta amerikkalaisessa järkeistämisessä. Suuri tekijä on terveydenhuolto, jota ei saatu kunnolliseksi Obaman aikana. Siinähän suuri tekijä oli huono websaitti, joka oli annettu tehtäväksi joillekin tutuille, joiden ammattitaito ei riittänyt suureen ja kalliiseen tehtävään.
Mutta siis nyt on sellainen ihminen ehdolla kongressiin New Yorkista, joka menee vielä Sandersin ohi vasemmalta. Hän saa julkisuutta kuriositeettina, mikä lisää ongelmia demokraateille.
Kun nämä ovat sitten loppujen lopuksi protestiääniä.
Tälläisten ilmiöiden toistuminen jo kahdesti on kummallista, kun järjellä ajateltuna puolue olisi jo ottanut opikseen ja äkkiä kuluneina parina vuonna.
Amerikkalainen terveydenhuoltojärjestelmä perustuu peruuttamattomasti yksityiseen vakuutusjärjestelmään. Sen huonoja puolia on tähtitieteellisiä summia käsittävät oikeuskäsittelyt, joissa juryt määräävät terveydenhuoltolaitokset maksamaan väärinkäytöksistä.
Nämä laitokset ja lääkärit on vakuutettu vastuuvakuutuksilla, jotka ovat hirveän kalliita johtuen juryjen määräämistä korvaussummista.
Vakuutukset ovat kalliita niin lääkäreille, sairaaloille kuin myös potilaille. Ja vakuutusyhtiöt taas puolestaan ovat pörssiyhtiöitä, joilla on velvollisuus sijoittajiaan kohtaan taloudellisesti.
Mutta se terveydenhuollosta. Puolueiden ongelmat ovat protestiäänissä ja niiden pitäisi hakea suuntaa hyvissä ajoin, protestien ilmaantuessa.
Trumpin äänet olivat republikaanien protestiääniä, jotka sitten päättyivät luomaan linjaa, kun voitto yllättäen tuli. Siinä näyttää monilla puolueen kongressiedustajalla olevan rimpuilemista, kun äänestäjät ovat jakautuneet.
Mutta siis sosiaalidemokratia on niin suuri muutos, että sellaista edustava ei kyllä tule saamaan kongressissa mitään aikaan. Paitsi tietysti, jos antaa linjastaan periksi.
Johonkinhan tämän linjan vetävät perustavat toimintansa, mutta julkisuudessa ei asiasta ole keskusteltu. Ruotsin oloista ei kansalla ole paljon tietoa, että siitä olisi malliksi kampanjoissa.
Tältä se näyttää tällä hetkellä, kun vaaleihin on alle kolme kuukautta aikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti