Tuo tunnettu lause on jäänyt mieleen kaikumaan meillä Suomessa käydyn debatin jäljiltä, jolloin poliitikko Anneli Jäätteenmäki joutui puolustautumaan tietyn sanomisensa kanssa.
Aikaa on kulunut ja asia itsessään haalistunut muistoissa, mutta jotenkin tuo onneton lause kuitenkin antaa vaikutelman siitä, että totuudet ovat joskus politiikassa vähän osaamisen varassa.
Tänään ja näinä päivinä Amerikan mediat käyttävät paljon aikaa presidentin, hänen perheensä ja juristiensa totuuksien kanssa.
Siellä on tullut suoranaisia korjauksia entisiin sanomisiin. Politiikassa käytetään vihjeitä ja spinniä, joilla yritetään buustia omalle näkökulmalle.
Mutta Uutisvahdin ajatus kulkee tuon totuuden osaamisen kanssa. Osaan totta, on käsite, jota ei ole ennen käytetty.
Voihan olla, että tiedossa ei ole kaikkia asiaan liittyviä tekijöitä, ja näin ilmaisu saa esille virheellisen käsityksen.
Politiikassa käytetään oikein erikseen spinniä tekeviä puolueen ihmisiä, jotka kertovat lähes omaa tarinaansa, kun jättävät pois tärkeitä tekijöitä ja osaavat vedota ihmisten sen hetkiseen tarpeeseen kuulla ihmeellisestä vaikutuksesta, mikä kehuttavalla poliitikolla on.
Lehdistöhän ei voi näin tehdä. Se kaivaa esiin vastaväitteitä sen mukaan, minkä pystyy. Ja tekijöitä on usein niin monta, että sen viesti tulee niin monimutkaiseksi, ettei kuulijan tiedot jaksa enää riittää sen uskomiseen.
Joku sanoi tuossa, viitaten edelliseen blogiini, että ei lehdistö pure, se vain haukkuu.
Noinhan se on, mutta, sen linja hyvinkin puree, kun paljastetaan valheita ja poliitikko joutuu pois.
Poliittinen spin ei ole niin totta kuin osataan, se on puolueellista tarkoituksellisesti. Ei sellaista pitäisi olla ollenkaan. Mutta siinähän tulee se sananvapaus taas kysymyksen alaiseksi.
Täällä kerrotaan asioita sillä tiedolla, mitä uutisten vahtimisesta tulee. Ja vaikuttaa siltä, että medioitten sanoma poliittisesti voi purra kohteeseensa, näin aiheuttaen muutoksen poliittisissa valtasuhteissa.
Loppujen lopuksi toivoa sopii, että viranomaistutkinta löytää totuudet varmemmalta pohjalta todisteiden muodossa.
Että niin totta kuin osataan ei tulisi jäämään melkein totuudeksi. Washington Post listaa presidentin valheita esittäen todisteet painetussa lehdessä.
Viime näkemältä siellä oli yli neljä tuhatta lausumaa. Vaikutelma on tämän ihmisen kohdalla se, ettei hän taida puhua ihan niin totta kuin osaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti