Reuters on koonnut artikkeliin ulkomaisia reaktioita. Siellä ei ole yhtään valtionpäämiehiä, jotka olisivat sanoneet mitään. Entinen on kyllä, Carl Bildt, joka ei tykkää Trumpista eikä siitä, mitä tuleman pitää.
Siellä löytyy maiden johtajia lähellä olevia piirejä ja näitä tukevan lehdistön kantoja.
Kaiken kaikkiaan kyse on isosta asiasta, jota Amerikan yhteistyökumppanit nyt yrittävät mielissään arvioida, että mitä tästä tuleman pitää.
Puhutaan 'isolation' vastaan kansainvälisyys. Tästä on esimerkkiä 1930-luvulta, jolloin amerikkalaiset yrittivät pysyä erossa Saksan vaikutuksesta asioihin.
Jotenkin asiat menivät siihen pisteeseen, että Yhdysvallat liittyivät sotaan, kun Japani pommitti Hawaijillla laivastotukikohdan.
Jos tuota nyt yrittäisi soveltaa jotenkin johonkin, niin hyökkäys Amerikan maaperälle oli 9/11, josta julistettiin sota terroria vastaan.
Näistä nyt ei tiedä muuta kuin, että Trump estää muhamettilaisuutta tunnustavat ihmiset tulemasta maahan. Rajat suljetaan tiiviimmin.
Mutta eristäytyminen ei tapahdu enää siten kuin ennen. Nythän on nämä kommunikaatiot, jotka yhdistävät ihmisiä siinä määrin, että ei ole tarpeen matkustaa minnekkään.
Bill O'Rileyn televisio-ohjelmaa näytetään ja katsellaan ympäri maailmaa. Tällä on paljon merkitystä. Tuolla joku kuwaitilainen Reutersin linkissä katsoo, että Trump on puhunut oikeaa asiaa.
Nythän on se kybersota, mistä ei ole halua puhua, kun se on niin voittamaton. Trumpilta ei kannata asioista kysyä, kun hänhän sanoi, ettei hän kerro, mitä aikoo tehdä. Sanoo olevansa arvaamaton.
Tätähän pelätäänkin justiin. Tulleneeko olemaan pressikonferenssejakaan Valkoisessa Talossa. Vaikka tämä ajatus ei oikein sikäli tunnu oikealta, kun Trumphan rakastaa kameroita.
Hän kyllä sanoo vihaavansa mediaa, sanoo sen olevan epärehellistä. Saas nähdä, että minkälainen eristäytyminen tästä vielä tulee.
Asiat tulevat muuttumaan, se on ainakin varmaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti