14.10.2013

Parempi myöhään ... ?

Uutisvahdin lemppariaihe on viime kuukausina ollut tämä kyttääminen, jota suorittavat viralliset ja tuntemattomat tahot.

Guardian on haastatellut New York Timesin päätoimittaja Jill Abramsonia, joka kertoo, että brittien lähetystö oli pyytänyt lehdeltä tietoja niistä vuodoista, joita Guardian oli luovuttanut NYTille ja jotka siis briteissä tuhottiin Guardianin kellarissa salaisen palvelun vaatimuksesta.

Tai oli pyytänyt siis ainakin niistä tietoja, mistä on aikomus julkaista NYTissä juttua. Abramson oli ehdottomasti kieltäytynyt asiasta ja sanoo, että First Amendment ei ole turhan takia First, vaan perustajaisät olivat käsittäneet jo aikojen alussa, että vapaa lehdistö on kaiken rehellisyyden a ja o.

Too little too late, sanoo allekirjoittanut. NYThän on pääkirjoituksessaan vaatinut Yhdysvaltoja sulkemaan valtion pakottamat takaportit tietojärjestelmistä, koska ne uhkaavat maan taloutta.

Kuitenkin NYT on käyttänyt itse takaportteja jo ties kuinka kauan hyväkseen eikä ole asiasta kirjoittanut mitään, kuten eivät muutkaan mediat. Nyt voisi tunnustaa ja lopettaa kyttäys ensin itse, niin olisi uskottavampaa puhua perustuslain edellytyksistä.

No, tarkoitus ei ollut näin pitkään tästä aiheesta kirjoitella. Onhan uutisissa muutakin tänään. Muun muassa talouden Nobelit. Siellä ovat saaneet suuria rahapalkintoja analysoijat, jotka ovat päätelleet pörssikurssien ennakointia ja käyttäytymistä. Niitä ei kuulemma lyhyellä aikavälillä voi arvata oikein.

Skeptisiä kun täällä ollaan, niin sanotaan siihen vaan, että siellä tekevät tietokoneet kauppoja pörssissä ja varmaan ne tienaavat, kun niitä kerran käytetään. Että ei meillä uskota noihin teorioihin.

Mitäs vielä?

Tänään BBC:n julkaisemat asiat tuntuvat valtion virallisilta tiedotteilta, kun on tuo Abramsonin ja Guardianin asia esillä.

Kuitenkin sieltä tuli jotain mielenkiintoista esiin. Ja se on että USAn armeija on suunnittelemassa Iron Man pukua sotilailleen. Tässä on siis jälleen otettu mallia elokuvateollisuuden ideoista. Ja miksei otettaisi? (Oliko The Truman Story ensin vai viranomaisten ja medioiden kyttäys?)

Tuossa pari päivää sitten kirjoitimme kiinalaisen lehden uutisesta, jonka mukaan 100 miljoonaa kiinalaista on matkustanut ulkomaille viime vuonna. Tästä voi johtua brittien päätös höllentää kiinalaisten viisumin saantia. He eivät tarvitse erillistä UK-viisumia, jos matkustavat EU-maahan.

Teknologian alalta sellainen tieto, että joku kännykkävalmistaja on tehnyt laitteen, joka toimii ilman kosketusta, siis vain kättä ja sormea heiluttelemalla. Google Newsin kautta tuli tämä esille, en nyt muista, mikä media asiasta tiedotti. Minä en ainakaan ala huitomaan mitään. Jo aiemmin on ollut esitteillä televisio, jota voi käyttää huitomalla.

Suomessa on Hesarin entinen päätoimittaja julkaissut kirjan. En ole tätä lukenut, enkä todenäköisesti tule lukemaankaan, mutta se, mitä asiasta kirjoitetaan antaa ymmärtää, että tuolla ihmisellä olisi kyllä ollut ajankohtaisempiin aiheisiin lisättävää tietoa vanhojen juttujen sijasta.

Näin tänään, viikon alussa. Ja eteenpäin mennään. Taputelkaa toisianne rohkaisevasti olalle. Se kuulemma aiheuttaa hyvien neuronien matkaa aivoihin. Toivottavasti myös taputtajalle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti