31.10.2013

Halloweenin uskomattomat uutiset

Ensinnäkin se, että Google on nyt vakoiluviranomaisen kyttäyksen kohde yhteistyökumppanuuden sijasta. Vai jatkuuko yhteistyö, sitähän ei kukaan tiedä. Ja onko tässä mitään perää muutenkaan, kuka sen selvittäisi?

Suomen ulkoministeriö on uskotellut itselleen, ettei sitä vakoilla. Tänään on julkistettu, että onkin vakoiltu neljä vuotta jo. Sanoisinko, että koskahan ei olisi vakoiltu? Olihan niillä ne kotiryssät jo Kekkosen aikaan, joille tiedotettiin.

Sanoman toimitalo on myytävänä ja yhtiö haluaa jatkaa vuokralaisena. Tämä on todella uskomaton kohtalo, joka ylpeälle yritykselle on tullut eteen. Lipposen aikaanhan tuo mediayhtymä oli elämänsä kukoistuksessa, joka julkaisi virallista mielipidettä ja tietoa. Ja yritti edistää internetin sensurointia, että Lipponen pysyisi vallassa.

Silloin yritin sanoa vaatimattomasti mielipiteenäni, että tuolla rakennuksella näyttäisi edelleen olevan rakennustelineet paikoillaan. Siitä tuli kipakka vastaus netissä. Tämähän on sitä liberaalia markkinataloutta, ja näin voi ylpeys käydä lankeemuksen edellä. Ja Nelosen uutiset lopetetaan. Hahaa.

Spiegelissä mainostetaan turvallisia flash draiveja. Niihinhän voi uskoa tai olla uskomatta. Voihan ne olla turvallisia ainakin siihen asti, kunnes niihin hakkeroidutaan.

Yksi uskomaton juttu on, että Amerikan presidentin suuri saavutus, yleinen terveysvakuutus, on kompastunut kaiken teknologiatiedon keskellä toimimattomaan verkkosivustoon. Sitä on luvattu toimivaksi marraskuun loppuun mennessä. Ja rahaa on siihen käytetty noin 200 miljoonaa tähän asti.

Sitten vielä Turkkiin. Siellä ovat maan naiskansanedustajat päätyneet käyttämään huiveja päässään nyt, kun huivit on taas luvallisia istunnoissa. Tähän sanoisin vaan, että rumia vaikka ovat, niin helpottavat varmaan elämää, kun ei tarvitse tukkaansa olla sukimassa. Mutta uskomatonta silti.

Kaikenkaikkiaan uskomatonta on elämänmeno monella tapaa. Halloweenin kummitukset kalpenevat tosielämän kauhujen edessä.

Pitäkää hauskaa, jos huvittaa!


30.10.2013

Merkel etsii suuntaa Euroopalle

Onkohan Nokian MS-kaupat vielä kesken? Microsoft on pyytänyt EU:n viranomaisilta hyväksymistä Nokian mobiilipuhelintuotannon kaupasta. Näin kirjoittaa Reuters.

Maailman otsikoita puhuttaa eiliset vakoiluviranomaisten lausunnot, joita on eri puolilla arvioitu. Selväksi on tullut, että vakoiltu on. Amerikkalaiset sanovat, että eurooppalaiset ovat itse vakoilleet itseään ja antaneet sitten tiedot heille.

No mutta siis asia on siis todistettu, että vakoilua tapahtuu ja näin se on. Spiegel kirjoittaa neuvoja, miten sähköpostinsa saa salattua. Siellä kerrotaan jotain salaamiskeinoja, mutta samalla ilmoitetaan, että kryptatut postit voivat olla kaikkein mielenkiintoisimpia vakoojille.

Siellä on sellainen käsitys, että kryptattuja meilejä ei pysty lukemaan. Meille on silmiin jo aikaisemmin osunut toisaalta tieto, että kryptejä avaavat supertietokoneet sekunneissa. Että ei noihin ole uskomista.

Google on ollut yksi vakoojien yhteistyökumppani, vaikka on nyt jälkiviisaasti haastanut viranomaisia oikeuteen. No, joka tapauksessa firma ilmoittaa tämän aamun uutisissa San Franciscosta, että sen sosiaalinen verkko Google+ on noussut suosiossaan 58% viime kuukausina.

Toisena Google-uutisena on firman rakentama kelluva valtava laitos Treasury Islandilla San Franciscossa. Sitä uumoillaan sijoitettavaksi merelle, maan rajojen ulkopuolelle ja näin viranomaisten ulottumattomiin.

Suomessa hallitus on tänään tullut sellaiseen tulokseen, että talouden kasvua tarvitaan hyvinvoinnin turvaamiseksi. Se oli oikein etusivun uutinen YLEssä. ?????

Kasvua tulee, jos massoilla on rahaa. Ei talous kasva rahan ollessa harvojen pankkitileillä homehtumassa.

Presseurop kirjoittaa, että Merkel on nyt päättänyt ottaa Euroopassa johdon ja vastuun. Merkel neuvottelee sosiaalidemokraattien kanssa yhteistyöstä. Tämä uutinen tulee Spiegelistä. Mietin täällä vaan sitä, että ovatko sosiaalidemokraatit menettäneet näkökantansa asioista?

Päivän ajatus: soitteleekohan Merkel kännykällä vielä?

Palataan asioihin, vaikka miten niihin voi palata, kun kaikki on muuttunut ja julkista? Nyt ei voi palata mihinkään. Mitä tekevät firmat? Miten suojaavat itsensä vakoilulta? Suomi on nostanut profiiliaan kansainvälisenä tekijänä. Tämä tuo uteliaita pilvin pimein urkkimaan.

Meillä on kylläkin totuttu patsastelemaan paljaana saunassa. :D



29.10.2013

Soutamista ja huopaamista

Viime päivien paljastukset maiden johtajien salakuunteluista on saanut aikaan asian käsittelyä medioissa Amerikassa.

Osa kommenteista on itsekästä todistelua siitä, että on pakko tietää, ovatko liittolaiset rehellisiä ja sitten virallisella taholla kielletään tiedettäneen mitään koko asiasta. Paitsi viime kesänä, kuulemma, näin presidentti sanoi. Kongressi ei ole tiennyt yksityiskohtia ja senaatti on nyt vaatimassa, ettei liittolaisia vakoiltaisi.

Suosittu kommentoija Jon Stewart selitti viime viikolla johtotason salakuuntelua kuvitellulle eurooppalaisyleisölle, että kyllähän te meidät tiedätte, mehän vakoilemme. Yksityisen tason kyttäyksestä ei ohjelmassa ole vielä sanottu mitään.

Jotenkin tuntuu, että varsinainen skuuppi puuttuu vielä julkisuudesta, että CBSkin ottaisi asian puheeksi. Sunnuntain 60 minutes -ohjelmassa haastateltiin entistä CIA-johtajaa, joka sanoi, että Snowden paljastukset ovat aiheuttaneet tuhoa ja ovat varsin valitettavia. Siellä kerrottiin, että tuon laitoksen tiloihin ei kännyköitä saa tuoda ollenkaan. Ja että siellä on lyijyllä vuorattuja kokoushuoneita, missä tärkeät asiat käsitellään.

Mutta mitäs tässä sen enempää? Puhelut ovat julkisia ja näin on, kuten sähköpostit. Google tuossa yritti jotain selittää kehittävänsä yksityisyyden suojaamiseksi. En viitsinyt edes lukea sitä, ei niihin ole uskomista. Googlea käytetään ja se on kaikki julkista. Täällä ei ole salaisuuksia, kun on vain kirjoittamista kirjoittamisen ilosta. Kiitos lukijoille. Kommentit olisivat herkkua.

Käsi pystyyn, kuka luopuu kännykästään tai alkaa tekemään niinkuin Economist ehdotti, että irrottaa pariston siitä ja laittaa koko roskan jääkaappiin?

Onhan noita salaisuuksia paljonkin, mitä yritysten pitäisi pystyä pitämään piilossa. En ole kuullut vielä, että onko lyijyn futuurit nyt nousussa, kun sillä aineella pitäisi vuorata konttoritilat.

Ehkä Nokia myi oikeaan aikaan kännykkätuotantonsa, jos nyt käy niin, ettei niitä enää voi käyttää telekommunikointiin, kun liikesalaisuudet tulevat julki kaikki. Ja muukin telekommunikointi tulee mahdottomaksi. Nythän on paljon kotonaan työskenteleviä ja sitten on vielä ne Intiaan asti ulkoistetut toiminnot, jotka tekevät töitä internetin kautta ja kännyköillä sekä satelliittipuhelimilla.

Melkein naurattaa se into, millä multitasking alkoi kännyköillä, läppäreillä ja tableteilla. Nythän väki on puolikuollut nääntymyksestä eikä pysty nukkumaan eikä keskittymään mihinkään.

Voi voi. Ehkä nyt on otettava hengähdystauko?

Kivaa illanjatkoa!



28.10.2013

Hymyjä ja hyytymisiä

Suomessa on mies tuomittu ehdolliseen vankeuteen seurattuaan avovaimonsa tietoliikennettä jollain ohjelmalla. Siinä ei auta muu kuin hymyileminen kaiken sen keskellä, mitä on menossa maailmalla.

Tuon ohjelman tekeminen on varmaan ollut täysin laillista ja millä perusteilla tuomioon on päädytty, olisi kiva tietää. Ja tuomioitahan niistä pitää nuijia pöytään, onhan asia näin, mutta suhteellisesti ottaen tulossa olisi kuolemantuomioita tuohon verrattuna niistä rötöksistä, mitä valtiot tekevät kansalaisilleen.

Perustuslait ja ihmisoikeudet on hyytyneet. Greenpeacekin on pelkkä leikkijärjestö, kun ei puhu asioista, mitkä jotain merkitsevät. Kyllä luonto kestää vielä, nyt ovat asiat jo ihmisten iholla.

BBC:ltä löytyy uutinen Bangladeshista, jossa kerrotaan, että siellä ovat ihmiset kuitatakseen mikrolainoja, joilla heidän elämänsä piti laittaa kuntoon, alkaneet myydä elimiään.

Tällainen hyydyttää ja paljon. Nuo mikrolainaajathan olivat suuria hyväntekijöitä, joiden tilillä ja kukkarossa eivät nuo lainat aiheuta laihtumista eikä pullistumista.

Stallonelta on syntynyt taidetta. Tätä esitellään jossain taidemuseossa Moskovassa. Olikohan siitä kuvia ja tietoa Guardianissa vai BBC:ssä, en nyt muista.

Stallonen taide noiden kuvien perusteella hymyilyttää ja hyydyttää saman tien. Ne ovat näköjään hänen omia kuviaan. Tai sen ihmisen kuvia, jota hän esittää elokuvissaan.

Sitten vielä sellainen juttu, missä näytetään - vissiin Guardian - Karibian parhaiden rantojen kuvia. Ne ovat ihmisten lähettämiä. Ajatus hymyilytti, mutta eivät nuo rannat kovin kummoisia ole. Ja siellä kellotteleminen vaan sotkisi hiekkaa joka paikkaan. Eikä siellä ollut edes aurinkotuoleja.

Oi nouse Suomi, Sinun päiväs koittaa ...

Onneksi on vanhoja hyviä muistoja, kun päivänpolttavat asiat ovat niin inhottavia. Silloin tällöin kuuntelen noita teoksia YouTubesta.

Koeteaan tästä nostaa korkeammalle mielialat.


26.10.2013

Viis merkeleistä, entäs me muut?

Spiegel kirjoittelee tämän viikon huippukokouksesta sellaista, että siellä ei ajettu tiukempaa intergraatiota eikä muuttoliikkeestä puhuttu. Vakoiluasiat olivat pinnalla ja nyt on kuultu kaikenlaista, mitä aiotaan tehdä, ettei vakoiltaisi valtioiden päämiehiä.

Miten tässä muiden ihmisten vakoileminen on jäänyt taka-alalle? Greenwaldkin kirjoittelee Guardianissa vain poliittisten tekijöiden toimista.

NBC:n sivulla on jonkinlainen yritys ottaa huomioon tavallisten ihmisten internet selailuasia. Laitan tähän linkin. Siellä esitellään jonkinlaista ohjelmaa, jolla voi seurata sitä, kuka seuraa selailuasi.

Mitä sillä tekee? Onhan monenlaista mahdollisuutta kiertää tälläinen tracking.

Ja jos nuo valtioiden päämiehet vielä tekevätkin jonkunlaisen sopimuksen, niin kuka sitä sitten tarkkailee, että noudatetaanko sitä. Kun tilanne on tälläinen, missä jokisen eväät on lepilevällään, eikä ole mitään toimia yrittääkään suitsia asioita.

Vaan kuka ensimmäisenä luopuu kännykästään ja internetistä? Ja televisiosta? Asiahan on niin, ettei sen jälkeen tiedä mitään, mitä on tekeillä.

Tupsahti nyt tässä kohtaa vaan mieleeni, että siellähän ne torilla olivat Suomenkin EU-hurmoiset johtajat edellisenä kesänä kehumassa, että heillä on Merkelin kännykännumero. Mitä kaikkea tämä sitten tarkoittaakaan, saa jokainen miettiä mielessään.

Enkä minä siitä kännykästä ja internetistä mitään. Vaan mitä seuraavaksi?

Toinen asia mikä tuli mieleen tässä, on että pari vuotta sitten oltiin hirveän suojelevia tekijänoikeuksista. Nythän tuolle asialle voi jo nauraa.

Viikonloppu on kaikesta huolimatta!


25.10.2013

Suomi kärkimaa naisten elää

Samalla, kun saudinaiset tänään vaativat oikeutta ajaa autoa, BBC julkaisee maailman parhaita maita elää naisena. Ja siellähän se: Islanti ykkösenä ja Suomi heti sen jälkeen kakkosena, kolmantena Norja ja Ruotsi on neljäs. Tämä yleisesti ottaen. Samoin Suomi on kärkimaa eri osa-alueilla, kuten terveys, koulutus ja mitä niitä on.

Saudinaisilla on kyllä hyviä tuloksia monella osa-alueella myös, mainittakoon nyt. Se autolla-ajo ei kuulu tähän tutkimuksen tulokseen mitenkään, vaan on ihan erillinen uutinen.

-----

Maailma on seuraillut vaaleahiuksisten romaniperheiden lasten syntyperää. Esille oli nostettu kaksi, toinen Kreikassa ja toinen Irlannissa. Molemmille on löytynyt äiti ja asiat eivät ole niin hirveällä tolalla kuin mitä asiaa pohtimaan alettaessa kuviteltiin.

Maailman sydämiä kivistää jatkuvasti muutama vuosi sitten Portugalissa kidnapatun skotlantilaistytön, Madeleinen, kohtalo. Tästä lienee näiden eri vaaleahiuksisten, vanhemmistaan ulkonäöllä poikkeavien tyttöjen alkuperän tutkiminen lähtenyt.

-----

Kuriositeettiuutinen tulee Guardianista, jossa kirjoitetaan norjalaisesta kaupungista vai kylästä, mihin on saatu auringonvaloa peilien avuilla. Paikkakunta sijaitsee korkeiden vuorenhuippujen laaksossa, minne ei päivä ole paistanut milloinkaan. Siellä on kuva keskusta-aukeamasta, minne tuo peiliaurinko paistaa. Kyse on taiteesta, mutta miksei sitä voisi ottaa käyttöön oikein kunnolla?

-----

Economistin artikkelien ilmaislukeminen tuli täyteen, että sieltä ei nyt ole mitään sanottavaa. Tuli yllätyksenä, kun en ollut tiedostanut lukeneeni siellä niin paljoa. Tai ei siis ilmaislukeminen, vaan rekisteröimättömänä lukeminen.

No, ei se nyt haittaa. Netistä löytyy lukemista yllin kyllin.

-----

EU:n huippukokousta ei ole syynätty enää niin tarkkaan kuin ns. eurokriisin aikoihin. Onko eurokriisi nyt ohi, vai mitä niille velkaisille maille on tehty? Tätä siis emme tiedä, eli kertokaa.

Loppuviikon alkua!


24.10.2013

Huippukokous ja Merkelin Watergate

Tänään ja huomenna kokoontuu EU:n huippukokous. BBC:ltä löytyi tapahtuman ohjelma, joka tässä vaan peistataan sellaisenaan:

Thursday

First session (18:15 local; 16:15 GMT): Digital economy, innovation and services - including the creation of a "digital single market" and improving ICT skills
Working dinner (20:15 local): Economic and social policy and the economic and monetary union - including youth unemployment, financing of the economy (in particular SMEs) and co-ordination of economic policies across the EU
Friday

Second session (10:00 local): Migratory flows and preparations for Eastern Partnership summit
News conference (tbc)

Kokousta on edeltänyt kohu, jossa kerrotaan, että Guido Westerwelle, Saksan ulkoministeri, on haastanut Yhdysvaltain suurlähettilään oikeuteen. Syynä on amerikkalaisten Angela Merkelin mobiilipuhelimeen hakkerointi.

Richard Nixonin Watergate kalpenee näiden vakoilujen valossa. Silloinhan oli vain vaatimaton murtautuminen puoluetoimistoon, josta sitten vähän valehdeltiin.

Hymyä ei voi estää, voi aikoja, voi tapoja!

Mutta siis suurlähettiläskö siitä on ollut vastuussa, kysytään täällä. Mitä nuo lähettiläät oikein tekevät?

Tämä hälyhän on sitä, että yritetään varottaa huippukokouksen saloista. Mikä on tästä näkövinkkelistä täysin turhaa. Ei sitä kukaan usko, etteikö noita kokouksia kuunneltaisi ja luultavasti myös katseltaisi ajantasalla. Ja niihin reagoitaisi jo heti.

Amerikan presidentti oli sanonut, että jos hän haluaa tietää, mitä mieltä Merkel on asioista, hän soittaa tälle. Miten tuo hakkerointi on tullut ilmi, olisi mielenkiintoista tietää, nythän on vain tälläistä pallottelua, mistä ei tiedä kuinka tosissaan kukin asiassa on.

Tuskin ne kovia tuomioita tuolle suurlähettiläälle lähtevät ainakaan nuijimaan pöytään.

Hymyillään, kun tavataan!


23.10.2013

Spiegel: Matemaatikot todistavat Jumalasta.

Dataa sinne, dataa tänne, annetaan, ei anneta. Tässä jokin aika sitten Euroopasta annettiin ihmisten yksityisiä tietoja ihan suoraan ja virallisesti. Nyt sitä kainostellaan, että sitä onkin saatu muutenkin. Ja nyt ei enää anneta.

Mitä hyötyä tälläisestä on? Niinkuin sekin, että suomalaisten pitäisi nyt pitää osoitteensa salaisina, kun on vuosikymmenet rakennettu tiedostojärjestelmiä, millä ne pidetään lain vaatimuksesta ajan tasalla.

No, siinä pyrskähdys näin alkuun.

Sitten vähän silmäiltiin noita uutimia. Tänään vielä mietitään eilisiä tekniikka uutisia, joissa ei siis mitään käänteentekevää ollut. Jotain yritetään lukea työllisyys/työttömyysluvuista talouden alalla. Ja sitten on näitä ilmiöitä, joita tulee ja menee. Ja ne Prinssi Georgen kastajaiset.

BBCn Future osiossa on juttua näistä elimistä, joita yritetään tehdä muovista ja sisällyttää niihin teknologiaa, siis niinkuin varaosia ihmiselle. Että sellaista on siis tekeillä. Kai siihen tutkimukseen laitetaan paljon rahaa, kun sitä kerran tehdään.

Kuolemattomuus ja ylösnousemus on ollut jo parituhatta vuotta - joidenkin mukaan pidempäänkin - päämääränä. Raamatun Vanhan Testamentin tiedotkin viittaavat ja tähtäävät tähän todellisuuteen.

Aiheesta Jumalan olemassaolo on tänään Spiegelissä mielenkiintoinen artikkeli. Joku matemaatikko oli jo aikoja sitten laskenut, että Jumala on olemassa. Nyt on tietokoneilla tultu samaan päätelmään ja lopputulokseen.

Computer Scientists 'Prove' God Exists

En minä tyrkytä täällä mitään, mistä ei olisi todisteita. Ja todisteita on, että Jumalaan on ollut yhteys jo tuhansia vuosia ja Hänen olinpaikkansa on tiedossa. Tästä kirjoitin tässä aikaisemmin.

Todellinen olento, joka loi ihmisen omaksi kuvakseen. Eli on ihmisen muotoinen, mutta ominaisuuksiltaan paljon edellä nykyihmistä.

Lukekaa ja tutkikaa. Totta se vaan on ja siitä voi lähteä tiedettä tekemään, niin pääsee asioissa eteenpäin.

Tästä ei kaikki tykkää, meillä kun on varsin maallinen kulttuuri ja käsitys uskonnosta. Mutta ajatus vaan, että hei, mitäs kun näin onkin, että on kysymys todellisesta asiasta?

Siinä mieleenne myllerrystä täksi illaksi. :D

Ja: mitäs tuli tehtyä?


22.10.2013

Ilmaista markkinointia

Nokian uudet vekottimet on julkistettu maailmanlaajuisesti. Yhtiö on päässyt siihen asemaan, mikä
Applella on ollut, eli että laitteiden ulostulo on maailmanlaajuinen uutinen. Applellakin on tällä viikolla tulossa ulos jotain, katsotaan ja vertaillaan, onko yhtä laajasti uutisoitu.

Mistä nyt sitten vaan sanoisin, että Nokian tabletti on mielenkiintoinen sen suhteen, että siinä on langaton pariston lataus. Miten tämä tapahtuu, olisi mielenkiintoista tietää, kun luulisi, että sitä voisi ladata koko ajan tarvitsematta kytkeä erikseen päälle.

Jokin aika sitten eräs koulutyttö keksi laturin, mikä ei ole langaton, mutta mikä lataa kännykän alle minuutissa. En ole nähnyt tätä vielä markkinoilla, mutta eiköhän se sieltä tule.

Noista kännyköistä vaan vielä se, että niillä on mielenkiintoinen historia. Ensin oli se tiiliskivi, josta laite pieneni pienenemistään. Nyt on taas suurella näytöllä olevia tehtailtu. Joissakin malleissa on saatavana vyöhön kiinnitettävä pidike, kun puhelin ei enää mahdu taskuun. Se vaikuttaa kömpelöltä ja on tiellä luultavasti. Ja pysyykökään puhelin siinä kaikissa asennoissa.

Isot näytöt on mukavia niille, jotka käyttävät puhelintaan internetin selailuun ja pelaamiseen. Toiset taas alkavat jo kyllästyä kaikkeen ja sanovat, että heti, kun on mahdollista, pistävät kännyn pois käytöstä. Paitsi ehkä pitävät sen kiinni ja soittavat välttämättömässä tarpeessa ainoastaan.

Sitä vaan yritän sanoa, että teknologian saavutuksilla on paljon ilmaista julkisuutta. Siitäkin huolimatta, ettei ole kyse suinkaan mistään ennen näkemättömästä.

Itse olisin kiinnostunut paremmista akuista. Eikö niitä koskaan tule, kun ollaan jo näin pitkällä akkujen käytössä, eikä ole kuulunut siltä rintamalta mitään?

Joku sanoi, että isolla veljellä on niitä, muttei niitä anneta meille muille. Tämän asian todenperäisyyttä en voi vahvistaa, kun kyse oli keskustelussa esiin tullut kommentti.

Juu, lörpöttelyksi meni taas.

Iloista mieltä!


21.10.2013

Eilispäivän uutisista

Täytyy tässä vähän korjailla lauantaisen blogini tietoja.

Dick Cheneyhän oli siis varapresidentti ja toiseksi hänellä ei enää ole tahdistinta, vaan uusi sydän, joka toimii hyvin ja mies on tervehtynyt sydänvaivoistaan ja metsästelee ja kalastelee ja väri on palannut kasvoille. Polvet eivät kuulemma kestä hiihtoa, mutta sydän kyllä kestäisi.

Tahdistin asia oli esillä vuonna 2007, jolloin jo pelättiin mobiilipuhelinten häiritsevän erilaisia sairaalalaitteita. Vaan se osa oli oikein, että Homeland televisiosarjan viimeaikainen jakso toi asian esille.

Alan Greenspan kertoi sunnuntaina CBS:lle kysyttäessä sitä, että miten häneltä oli jäänyt huomaamatta ja ennakoimatta vuoden 2008 talousromahdus, että hän ei ollut ottanut inhimillisiä tekijöitä mukaan ennusteisiinsa. Näitä olivat euforia ja pelko. Jotka siis aiheuttivat Lehmanin konkurssin ja sitä seuraavan kaaoksen maailmalla.

Tästä tuli meille mieleen, että olisihan siellä voinut ottaa huomioon nuo subprime korot, joilla kiihdytettiin asuntokauppaa ja kaikenlainen sotkuilu asuntolainojen suhteen. Mutta meillä ei tiedetä oikein paljonkaan asioita, että ehkä romahdus ei sitten ollutkaan Greenspanin syytä. Greenspan on tutkinut sen aikaisia kaavioita ja asioita ymmärtääkseen, että miten siinä niin kävi.

Kuriositeettina mainittakoon, että häneltä on tullut ulos kirja ja toimittaja kysyi häneltä, että milloin hän aikoo jäädä eläkkeelle. Mies vastasi, että miten se tapahtuisi? Pitäisikö hänen lopettaa ajatteleminen?

Alan Greenspania varmaan luetaan edelleen maailmalla. Mies oli 18 vuotta Fedin johdossa. Uuden pääjohtajan valinnasta hän sanoi, että kyseessä on erittäin pystyvä nainen, joka on toiminut hänen alaisenaan aikoinaan.

Mitäs muuta?

Huomenna katsellaan uusin silmin asioita kun tänään meni vähän eilisten uutisten kertaamiseksi.



19.10.2013

Dick Cheney pelkää hakkeroijia tahdistimeensa

Google Newsin kautta tuli teknologiauutinen, jossa kerrotaan siis, että entinen puolustusministeri, vai mikä hän oli Bush nuoremman hallituksessa, on kieltäytynyt langattomasta tahdistimesta. Niissähän on sellaista teknologiaa, johon voi ulkoapäin hakkeroitua ja vaikka aiheuttaa assasinaation.

Tähän tulokseen hän tuli katseltuaan televisiosarjan Homeland jaksoa, jossa terroristit olivat tehneet jotain sen suuntaista. Meillä ei tuo sarja näy, että en osaa sanoa, mitä se tarkalleen sanoen oli.

Tämä on allekirjoittaneen mielestä vähän outo asia, kun olisi luullut hänen asemassaan olevan tietoinen asioista muutenkin kuin televisiosarjojen kautta.

Tästä voi tulla ensi viikolla komediaa Jon Stewartilta, kun hän palaa töihin. Stewartin show on lomilla aika usein, kun vaan on maanantaina jokin kansallinen lomapäivä, nyt oli Kolumbuksen päivä, niin ne pitävät koko viikon lomaa.

Sieltä voi tulla lisää siis tietoa. Asiahan on vakava, mutta jostain syystä muilla ei asioihin ole paljon annettavana kuin tuolla päivittäisellä komediashowlla.

Tämä on tärkeä asia, joka jokaisen bionisen laitteen varassa elävän pitää tietää. Eikä vain korkeassa asemassa vihamiehiä hankkineiden, sillä hakkeroijia on liikkeellä ihan vaan kiusanteon vuoksi.

Snowdenin paljastusten avittamana on tästä kaikesta tullut julkista ja siten on päästy tilanteeseen, missä voi jo asioista keskustella julkisuudessa. Että liennytystä tarvitaan ja lisää tietoa.

Hyvää mieltä etsittiin pandan pennuista ja sen sellaisesta. Ei sitä niistä oikein tule, kun niitä käsitellään suurella rahalla paljon paremmin kuin ihmisten lapsia.

Suomen huurteisista lehtipuista sen sijaan tuli auvoinen olo.




18.10.2013

"Päivä ilman satelliitteja" Linkki

Näin perjantaina hidastuu maailman ambitiot. Niin meilläkin. Maailman uutisissa ei mitään järkyttävää ole, mutta eri mediat saavat vähästäkin särmää sovittamalla sanansa vastakohtia korostaen.

Kierroksen tehtyäni rauhoitun BBC:n sivuille. On kuin pistäisi jalkaansa vanhat tutut tohvelit. Briteillä on tapana kertoa asioista rauhallisesti, mikä on niiden sivuilla selvästi tunnettavissa.

Sivuilta löytyy osio nimeltä Future, mistä löytyy viikonlopuksi tutkittavaa ajanvietettä kaipaaville. Sieltä löytyy sellainenkin artikkeli kuin Päivä ilman sateliitteja, jossa heidän asioista tietävä kirjoittajansa kertoo rauhallisesti aamusta alkaen, mitä maailmassa tapahtuu, jos sateliitit jostain syystä lakkaavat toimimasta.

Tässä on linkki kirjoitukseen.

"The first power cuts came later in the evening, as transmission networks struggled to balance demand. At computerised water treatment works, engineers switched to manual back-up systems. In major cities, traffic lights and railway signals defaulted to red, bringing transport to a standstill. Mobile phone services, already patchy, finally failed in the late afternoon."

Tuossa on esimakua juttuun. Mukavia lukuhetkiä!

Muita rauhallisia uutisia on kerrontaa Snowdenin haastatteluista Moskovassa. Snowden kertoi jättäneensä kaikki materiaalit Hong Kongissa medioitten edustajien haltuun ennen nousua Moskovan koneeseen. Ja sanoo, että on mahdotonta, että ne olisivat joutuneet Kiinan tai Venäjän viranomaisten käsiin. Tästä luin Guardianista.

Kaikella on hintansa, sanomme me. Tieto leviää, eikä sitä estä mikään.

Satelliitti pimennys voisi olla mukavaakin, jos sen saisi viikonlopuksi. Vai mitä? Ajanlasku alkaisi heittää ja siitä seuraisi jotain tärkeää, mutta eiköhän sen saisi jotenkin hoitoon.

Mistä muistuu mieleeni, että Raamatun mukaan viikot määrättiin - luotiin - seitsemänpäiväisiksi. Ja tämä tapa on säilynyt ihmeen hyvin. Mikään uskonto ei ole lähtenyt kyseenalaistamaan tätä ajan jaottelua, vaan kaikki pysyvät Raamatun perusteissa.

Ajanlasku voi olla vähän vinksallaan pitkän aikavälin jaksolla, mutta muuten on järjestys säilynyt, mitä tähän tulee.

Heh.


17.10.2013

Hiljaiseloa

Spiegel kirjoittaa pohjoiskorealaisesta loikkarista, joka on armeijan upseeri. Miestä syytettiin huolimattomuudesta ja jokin vakava rangaistus uhkasi ja näin hän päätti vaihtaa kotimaata. Etelä-Korea otti hänet vastaan ja nyt hän järjestää muille loikkareille reittejä ulos pohjoisesta.

Näiden suhteen tulee aina mieleen, että onko kyse kuitenkin vakoilusta, vai onko todellinen karkulainen ulos diktatuurin puristuksesta. Ainakin sellaisen skeptikon mieleen, kuten tämän kirjoittaja on.

BBC:llä oli puhetta brittien työssäkäyvien köyhistä. Tämä on sitä, mistä Uutisvahdilla on usein ollut ratkaisu esittää ja kerrottakoon vielä kerran, että kaukoidän hiostustehtaat ja orjatyövoima on otettava kansainväliseen valoon ja lopetettava. Ei tällaisen työn kanssa tarvitse ruveta länsimaissa kilpailemaan hinnoissa. Ei lisääntyvä kurjuus tuo talouskasvua.

Korporaatioihin virtaa rahaa, joka ei löydä sijoituspaikkaa, kun tätä ratkaisua ei ole pantu toimeksi, että työstä pitää maksaa riittävää palkkaa kaikille. Markkinoitahan siitä syntyy ja toimintaa ja työttömyys loppuu.

Lampedusan saarella on hiljaiseloa. Guardianissa on pitkä video, josta katselin osan. Siinä on aiheena Tunisiasta lähtenyt pakolainen. Tämä mies maksoi merimatkastaan 2000 dollaria. Hän on toiminut salakuljettajana Tunisiassa ja nyt odottaa prosessointia Italiassa.

Merimatka oli kuulemma pelottava ja ajatukset pyörivät sitä rataa, että onko Eurooppa kaiken vaivan näön arvoinen. Lampedusalta mies kanssapakolaisineen pääsi Sisiliaan leirille, missä olot olivat vähän paremmat.

Mitähän nämä ihmiset oikein luulevat Euroopassa löytävänsä?

Niin siis ja Amerikassa on taas liittovaltion väki palannut töihin. Sen enempää erittelemättä, sivuutamme tämän aiheen, kun tuli niin syvä kyllästyminen tuon jauhamisen takia, mitä mediat kävivät sulkemisen aikana.

Terveysalan uutisista etsin yleensä hyviä uutisia menestyksekkäistä löydöistä. Tänään se ei onnistunut vaan kävi päinvastoin.

Nimittäin on todettu, että rasvaa ja sokeria sisältävät tuotteet ovat yhtä adiktoivia kuin kokaiini ja heroiini. Tähän tulokseen tultiin rottakokeilla.

Ei tämä oikein mikään uutinen ollut allekirjoittaneelle. Kyllä se on huomattu jo monta kertaa.

Mitäs tässä sitten muuta kuin hyvää iltaa vaan kaikille!

Muistakaamme, että mikä maistuu hyvältä, voi olla adiktoivaa. Ei kai siinä muuta vikaa ole kuin sydän- ja verisuonitaudit, ylipaino ja muut sellaiset vaivat, mitä noista elämän ilon aiheista voi tulla.

Kun Jacqueline Kennedy sairastui syöpään, hän sanoi, että kaikki ne punnerrukset olivat turhan takia, mitä hän oli suorittanut kunnossa pysyäkseen.

Hmmm ...


16.10.2013

Miten tähän on tultu?

Väkivalta on maallikkohuomioitsijan mielestä lisääntynyt huimaa vauhtia. Tänään esim uutisoidaan, että kun nyt on Venäjän ja Hollannin välillä jotain maiden välistä skismaa, niin Moskovassa on joku hyökännyt hollantilaisen diplomaatin kimppuun ja pahoinpidellyt tätä.

Onko diplomatiaa jäljellä enää nimeksikään, kun kaikki menee tappeluksi? Kynnys väkivaltaan on laskenut niin, ettei pienintäkään mielipide poikkeamaa sallita, vaan heti puhuu kosto ja kuritus.

BBC on ottanut Euroopalle kunniaa eilen julkistetun Supercell -kaupan johdosta. Siellä tiedotetaan, että tuon yrityksen arvoksi kun näin tuli 3 miljardia dollaria, niin se on siis kaikkien aikojen nopeimmin kasvanut yritys Euroopassa. Siellä puhutaan eurooppalaisesta pelituotannosta. Allekirjoittanut ei tunne muiden Euroopan maiden pelituotantoa kuin Suomen.

Videopeliä syytetään usein väkivaltaisuuden lisääntymisestä. Ja kyllä ne tämän kirjoittajan mielestä ovatkin kaamean tylsää väkivaltaa täynnä. Virallinen psykologin arvio on kuitenkin, että ei väkivalta lisäänny pelejä pelaamalla. Tosin tämä ihminen oli itse vielä videopeli-iässä. Mikä ikäraja kulkeneekin nykyään tuolla lähellä jo viittäkymppiä.

Itse en ole pelannut yhtään peliä, mutta päältä katsellen olen tullut siihen tulokseen, etten todellakaan käyttäisi aikaani ritsallakaan ampumiseen kohteeseen saati sitten vakaviin sotapelien taisteluihin tai noiden täysin fiktiivisten juttujen pelaamiseen.

En yritä tässä lytätä kasaan pelifirmojen menestystä. Mutta jokin adiktiivinen komponentti niissä täytyy olla, kun ne pitävät käyttäjänsä otteessa tuntikausia, ja jotkut jopa vuorokausia kerrallaan.

Ja onhan ne elokuvatkin, mitkä ovat väkivaltaistuneet jatkuvasti ja joissa on kidutusta ja kaikkea mahdollista pahaa. Ja tätähän eivät kaikki hyväksy, että olisi pahaa ja hyvää. Siinähän jotkut ovat mielestään niin viisaita, että pitävät tällaista arviota epätieteellisenä.

No, siinähän se syy voikin jo olla, että miten tähän on tultu. Tänään tämä meni nyt vähän ihmettelyksi, kun ei ole suurempia asioita kuin pelifirman myynti mielessä.

Suomessa joku yrittää miettiä, että mihin nuo suuret voitot firman myynnistä voi sijoittaa. Siinähän sitä onkin tekemistä, että miten ne saa suojattua talouden myrskyissä.

Aikaisemmin olen kirjoittanut Shark Tank -televisio-ohjelmasta ABC:llä. Siellä on puolentusinaa miljardööriä etsimässä sijoituskohteita, joita esittelevät rahaa etsivät pienet yritykset ja keksijät. Pankeilta ei pikku yritykset saa rahoitusta ilman kollateraalia. ( Takuutuksia. :D )

Nämä sijoittajat ottavat suoran riskin tarjoamalla rahaa. Saavat osan yrityksestä, mutta myös osallistuvat sen toimintaan auttamalla yhteyksien luomisessa omien kontaktiensa kautta.

Ei siellä ole pelifirmoja näkynyt, mutta muita IT-ideoita on kyllä rahoitettu. Ehkä voisimme meilläkin laajentaa ajattelua. Yksi tällainen oli uudella teknologialla toimiva naulakkojärjestelmä, josta lähdettiin kehittämään franchise-tarjontaa. Niillä konsteilla takit menevät oikeille omistajille.

Hyvää mieltä vaan. Kaikesta huolimatta, tahi juuri siksi, elämä on ihanaa.


15.10.2013

Tuntematon Albania

Markkinat tutisevat, kun ei tiedä miten tuossa USAn budjettiasiassa käy ja kuinka kauan kestää. Ne ehdotukset, mitä nyt on pöydillä, on vain tilapäisiä ratkaisuja muutamaksi kuukaudeksi.

No, ennustetaan täällä: ei tule mitään konkurssia. Rahaa lainataan lisää ja sillä maksetaan pois entiset velat. Huomattakoon, että tällainen taloudenpito on yksityisiltä ihmisiltä lailla kielletty.

Suomalaiset pelit ovat nousseet arvoon arvaamattomaan, mikä on tietysti todella hieno juttu. New York Timeskin uutisoi tuosta puolentoista miljardin Supercell-kaupasta japanilaisille. Suomessa iloitaan siitä tulevista verotuloista valtiolle.

Tämä onkin ollut allekirjoittaneen mielessä viime aikoina, että eivät nuo valtiot oikein pysty ihmisten asioita hoitamaan, kun eivät pysty edes omia asioitaan. Täällä ollaan vähän sillä kannalla, että demokratian pitäisi olla aktiivista lähidemokratiaa ja jokaisen perheyksikön tulisi olla mahdollisimman omavarainen ja varustautunut vaikeiden aikojen varalle. Ei tästä iänikuisesta valtioiden velkaantumisesta maailman rahatahoille ole mihinkään.

Muita esillä olevia asioita on mm. se, että Kiina on toivonut, että "world should de-americanice". No siinähän Kiina voi näyttää esimerkkiä. Mahtava määrä Kiinan kauppaa kun suuntautuu amerikkalaisille, jotka ovat sitä osaa maailman väestöstä, joka ostaa ja ostaa ja käy ajanvietteeksi ostoksilla velaksi asti.

BBC-llä ei riittänyt minuutin uutisia edes minuutiksi, että ei ihme, ettei meilläkään täällä ole mitään tärkeämpää tänään. Siellä oli puhetta Iranin ydinneuvotteluista, Filippiinien maanjäristyksestä ja mitä vielä, joku kolmaskin, muttei muistu nyt mieleen.

Kiintoisaa lukemista etsiessä tulin lukaisseeksi BBC:n kuvauksen Albaniasta, kun en ole tullut huomanneeksi, että mitä siellä on tapahtunut sitten sen täydellisen eristäytymisen jälkeen.

No, siellähän 1992 äänestettiin demokratian puolesta kommunismin loppumisen merkiksi. Sen jälkeen eivät oikein ole päässeet kehittymään. Mutta varmaan niillä on hieno rannikko Adrianmerelle, että eiköhän sinne saisi jotain toimintaa houkuteltua. Italian saappaan korko on todella lähellä Albanian rantaa.

Albania liittyi Naton jäseneksi vuonna 2009, mikä tieto oli melkoinen yllätys allekirjoittaneelle. EU ei vielä kuulemma kymmeneen vuoteen voi harkita jäsenyyden myöntämistä, josta asiasta on kuulemma anomus tehty. Kaikenkaikkiaan meillä ei täällä tiedetä tuosta maasta paljon mitään. Onkohan sieltä mitään dokumentteja koskaan tehtykään?

Rauhallisin mielin maailman myllertäessä katselemme elämää internetistä käsin. Poiketkaa taas saitilla!

PS Rasismi on vain kaikinpuolista kulttuurishokkia. Näistä kulttuuri- ja lainsäädäntö ynnä tapojen eroista olisi hyvä tehdä vertailuja, että shokin syistä pääsisi puhumaan kaikessa rauhassa. BBC ja YLE voisivat ottaa asiakseen hoitaa.

Ei muuta. Peace and love!


14.10.2013

Parempi myöhään ... ?

Uutisvahdin lemppariaihe on viime kuukausina ollut tämä kyttääminen, jota suorittavat viralliset ja tuntemattomat tahot.

Guardian on haastatellut New York Timesin päätoimittaja Jill Abramsonia, joka kertoo, että brittien lähetystö oli pyytänyt lehdeltä tietoja niistä vuodoista, joita Guardian oli luovuttanut NYTille ja jotka siis briteissä tuhottiin Guardianin kellarissa salaisen palvelun vaatimuksesta.

Tai oli pyytänyt siis ainakin niistä tietoja, mistä on aikomus julkaista NYTissä juttua. Abramson oli ehdottomasti kieltäytynyt asiasta ja sanoo, että First Amendment ei ole turhan takia First, vaan perustajaisät olivat käsittäneet jo aikojen alussa, että vapaa lehdistö on kaiken rehellisyyden a ja o.

Too little too late, sanoo allekirjoittanut. NYThän on pääkirjoituksessaan vaatinut Yhdysvaltoja sulkemaan valtion pakottamat takaportit tietojärjestelmistä, koska ne uhkaavat maan taloutta.

Kuitenkin NYT on käyttänyt itse takaportteja jo ties kuinka kauan hyväkseen eikä ole asiasta kirjoittanut mitään, kuten eivät muutkaan mediat. Nyt voisi tunnustaa ja lopettaa kyttäys ensin itse, niin olisi uskottavampaa puhua perustuslain edellytyksistä.

No, tarkoitus ei ollut näin pitkään tästä aiheesta kirjoitella. Onhan uutisissa muutakin tänään. Muun muassa talouden Nobelit. Siellä ovat saaneet suuria rahapalkintoja analysoijat, jotka ovat päätelleet pörssikurssien ennakointia ja käyttäytymistä. Niitä ei kuulemma lyhyellä aikavälillä voi arvata oikein.

Skeptisiä kun täällä ollaan, niin sanotaan siihen vaan, että siellä tekevät tietokoneet kauppoja pörssissä ja varmaan ne tienaavat, kun niitä kerran käytetään. Että ei meillä uskota noihin teorioihin.

Mitäs vielä?

Tänään BBC:n julkaisemat asiat tuntuvat valtion virallisilta tiedotteilta, kun on tuo Abramsonin ja Guardianin asia esillä.

Kuitenkin sieltä tuli jotain mielenkiintoista esiin. Ja se on että USAn armeija on suunnittelemassa Iron Man pukua sotilailleen. Tässä on siis jälleen otettu mallia elokuvateollisuuden ideoista. Ja miksei otettaisi? (Oliko The Truman Story ensin vai viranomaisten ja medioiden kyttäys?)

Tuossa pari päivää sitten kirjoitimme kiinalaisen lehden uutisesta, jonka mukaan 100 miljoonaa kiinalaista on matkustanut ulkomaille viime vuonna. Tästä voi johtua brittien päätös höllentää kiinalaisten viisumin saantia. He eivät tarvitse erillistä UK-viisumia, jos matkustavat EU-maahan.

Teknologian alalta sellainen tieto, että joku kännykkävalmistaja on tehnyt laitteen, joka toimii ilman kosketusta, siis vain kättä ja sormea heiluttelemalla. Google Newsin kautta tuli tämä esille, en nyt muista, mikä media asiasta tiedotti. Minä en ainakaan ala huitomaan mitään. Jo aiemmin on ollut esitteillä televisio, jota voi käyttää huitomalla.

Suomessa on Hesarin entinen päätoimittaja julkaissut kirjan. En ole tätä lukenut, enkä todenäköisesti tule lukemaankaan, mutta se, mitä asiasta kirjoitetaan antaa ymmärtää, että tuolla ihmisellä olisi kyllä ollut ajankohtaisempiin aiheisiin lisättävää tietoa vanhojen juttujen sijasta.

Näin tänään, viikon alussa. Ja eteenpäin mennään. Taputelkaa toisianne rohkaisevasti olalle. Se kuulemma aiheuttaa hyvien neuronien matkaa aivoihin. Toivottavasti myös taputtajalle.




12.10.2013

Suomen Libyan konsulaatti

Suomen ja Ruotsin Libyan konsulaattien edessä on räjähtänyt autopommi. Tästä en ole nähnyt tai kuullut Suomessa kerrottavan mitään. Miksiköhän? Uutinen leviää ympäri internettiä jo toista vai kolmattako päivää.

Tässä on linkki esim. Huffington Postin uutiseen asiasta.

Ei tästä nyt kokonaiseen blogiin asti riitä asiaa, mutta kunhan nyt vaan ihmettelen.

Viikonloppua!

Tähän korjaus, että onkohan se sittenkin Libyan Suomen konsulaatti, kun meinaa aivo nyrjähtää tuota miettiessä. Siis Libyassa sijaitseva Suomen konsulaatti, mikä on Benghazissa.


11.10.2013

Kiinalaista

ChinaDaily Europe kirjoittaa valuutanvaihtosopimuksesta Euroopan keskuspankin ja Kiinan välillä. Summaksi on nimetty 350 miljardia yuania. Paljonko tämä tekee euroissa, ei tuosta käynyt ilmi, eikä muutenkaan ole täällä käsitystä siitä, että mitä kaikkea tuo merkitsee.

Ranska on kuulemma ollut euromaiden suurin yuanin vaihtomaa. Saako tätä valuuttaa nyt sitten ostaa suomalaisistakin pankeista, vai mitä se merkitsee.

Samasta paikasta voi lukea, että viime vuonna on 100 miljoonaa kiinalaista matkustanut ulkomaille ja käyttänyt 102 miljardia dollaria matkoillaan.

Kiina näkyy tuossa verkkolehdessä varsin länsimaisena maana. En ole käynyt siellä enkä tiedä onko tuo kuva todellinen. Kiinahan on ollut historiallisina aikoina edelläkävijä keksinnöissä, kuten mm. ruuti, ja lääketieteessä. Tekikö takavuosien kulttuurivallankumous minkälaisen muutoksen perinteisiin, jää jonkun toisen pääteltäväksi. Uutisvahti ei aio tehdä pitkää matkaa sinne asiaa selvittämään, mutta hyviä dokumentteja kyllä olisi halukas katselemaan. :)

EU voisi ottaa ja perustaa Amerikkaan oman kaapelikanavansa ja alkaa esittää eurooppalaisten tekemiä dokumentteja ja miksei uutisiakin. Sinne voisivat suomalaisetkin tarjota tuotantoaan.


Viikonloppu pakkaa tässä päälle. Hyvän mielen saa tällä kertaa tuoda kuva kiinalaisesta pariskunnasta, jolla on takanaan 78:n vuoden avio-onni. Tässä linkki.


10.10.2013

Läpinäkyvää vaikkei demokratiaa

Verkkoon ei jäänyt - taaskaan - paljon mitään. Isoveli valvoo, mikä on nyt myönnetty. Enää ei tarvitse uskotella itselleen, että The Truman Story ei voisi olisi totta.

Kaapeliyhtiöt ovat laajentaneet toimintaansa kodinturva puolelle. Vastalauseita ei esitä kukaan, kun eihän sillä ole väliä, kuka sitä valvontaa suorittaa. Kodit ovat tarkkailtavina ja näin se vaan on. Olkoon se vaikka kaapeliyhtiö taikka yhtä hyvin voi itsekin tarkkailla sitä.

Spiegelissä oli juttua, johon tässä linkki, että tieteenharjoittajat tutkivat aivotoimintojen kautta, että mikä on sopiva hinta ihmisten mielestä tuotteelle. Jutun tuote on StarBucksin kahvikupillinen. Miksei tätä asiaa voi näiltä ihmisiltä kysyä?

No, sen nyt sitten voi arvata, että mihin tuo voi johtaa. Asia selviää laajalle yleisölle, kun Hollywood tekee siitä elokuvan.

Sitten voimmekin siirtyä tässä talousasioiden puolelle. The Economist kirjoittaa globalisaation puolesta ja hyödyistä. Tarkoittaen kai vissiin, että globalisaatiota pitää edistää. Siellä on piirros tilanteesta, jos näin ei tehdä. Tässä linkki.

Kyllä se muuten toimisikin, mutta ei pidä olettaa, että globalisaatio toimii orjatyövoimalla ja hiostusmenetelmällä. Globalisaatio toimii, jos kehitysmaiden palkkataso nousee. Sieltä tulee markkinoita ja siten vaurautta kaikille. Ja kehitystä sekä uusia ideoita ihan takuulla.

Siinä olisi ammattiyhdistyliikkeelle tilaa toimia ja saada luvut esiin ja visiot. Emme täällä Uutisvahdissa tiedä, mitä ammattiyhdistykset nykyään tekevät. Ennen niillä oli talousasiantuntijoita, joilla oli jotain tietoa ja näkemystä. Nyt on juututtu siihen kilpailukykyyn. Kilpailukykyhän nousee, jos kehitysmaiden palkkataso nousee. Sieltä tulee kasvua ja rahaa kaikille.

Palataan valvomiseen.

Ihmettelemme, että näistä kyttäyksistä ja Snowdenista ja tästä kaikesta ei ole CBS:llä ollut mitään. Lähinnä odotamme 60 Minutes -ohjelman tekevän asiasta selkoa.

Tätä odotellessa on vähän kyllästynyt olo, osittain masentunutkin. Ei mikään oikein innosta piristymään. Yritin katsoa vähän taidetta BBC:n sivuilta, muttei resoluutiot oikein yltäneet nautintoon asti.

Odotellaan nyt tässä sitten mehukkaampia aikoja.


9.10.2013

Syitä ja seurauksia?

Nyt puhutaan, että tulossa on taipuisa puhelin ja jossain messuilla on ollut kaareva televisioruutu. Voihan huokaus. Kyllä kai niistä voi jotain vielä kehittyäkin, mutta ei jaksa millään innostua, kun ei ole tarvetta moisiin.

Vaikka niinhän Steven Jobs sanoi, että eivät ihmiset tiedä, mitä tarvitsevat, ennen kuin heille esitellään näitä laitteita. Ei kai se muuten niin haittaisikaan, mutta kun ihmiset ostavat niitä velaksi. Pitävät turhia pankkeja pystyssä tällä tavalla maksamalla hirveää luottokorttikorkoa.

Mistä allekirjoittanut pääsee tähän talouslama-aiheeseen.

Tuli vain mieleen, että ehkä ostaminen on jäänyt vähemmälle sen vuoksi, että digitaaliset televisiojärjestelmät antavat mahdollisuuden nauhoittaa (tuo sana ei enää ole ajankohtainen, kun ei siinä mitään nauhoja käytetä) - record - ohjelmia. Tällöin niitä katsellessa voi vierittää mainokset ohi tai tehdä muuta, kuten tutkia tulevia ohjelmia ja mitä kaikkea oman systeeminsä sisällä.

Näin on markkinointimahdollisuudet heikentyneet ja eivätkä ihmiset altistu mainonnalle suurelta osin. Mitä mieltä olette? Olisko tämä yksi syy talouden junnaamiseen? Toinen suurempi syy on tietenkin tuo, että yhtiöiden tulokset ohjautuvat yhä harvempien käyttöön, siis rahat. Palkkojen jäädessä jälkeen ostovoima on vähentynyt.

Nythän kaikki pelkäävät tätä liittovaltion sulkua, että mitä siitä seuraa, jos nuo lainatut triljoonat jäävät maksamatta. Niitä on 16 vai 17. Nollia on siis perässä 12. Lukisin mielelläni arvioita niistä seurauksista, mitä liittovaltion konkurssi toisi tullessaan.

Sitten hypätään suoraan muihin aiheisiin.

Uutisissa on sellainen tieto, että Pakistanin talebanit ovat halukkaita neuvotteluihin toivoen saavansa drone-hyökkäykset loppumaan. Näistä hyökkäyksistä ei ole paljon ollut uutisointia. Varmaan se johtuu siitä, että ne tehdään alueilla, missä ei vapaata lehdistöä ole paikalla. Näyttäisi siltä, että tämä sota on tuottamassa tuloksia.

Guardianissa on pitkä juttu sellaisen kirjoittajan tekemänä, jolle on New Yorkissa näytetty ne Snowden-vuodot, jotka brittiviranomaiset pakottivat tuhoamaan. Tämä ansioitunut kirjoittaja on ollut vähän sillä kannalla ennen, että kyllä demokraattisen valtion pitää vakoilla.

Tuota pitkää kirjoitusta ei allekirjoittanut jaksanut kokonaan lukea, mutta sieltä täältä tutkien jäi vaikutelma, että hän on tullut siihen tulokseen, että ihmisten tarkkailu on nyt ihan mahdotonta ja ylittänyt sopivuuden rajat.

Meitä täällä Uutisvahdissa huolestuttaa vain kyttääjien eettisyys ja ne vaarat, mitkä asiaan liittyvät, kun vihollinen voi hyvinkin päästä kaiken tämän tiedon lähteelle. Ja on luultavasti jo päässytkin.


8.10.2013

Higgsin bosoni ja Lampedusa

Higgsin bosonista ei meillä ymmärretä oikein mitään, kun ei ole viitsitty perehtyä asiaan. Jotain sellaista, että miten materia kasvattaa massaansa tai jotain.

Se tuli selville, että Higgs onkin brittiläinen. Ja on nyt saanut fysiikan Nobelin. Mutta maallikon mielestä tästä bosonista on ollut puhetta jo pitkän aikaa, miten se palkinto nyt vasta tuli?

Yhtä bosonia siis.

Sen sijaan BBC:n toimittaja on käynyt Italian Lampedusan saarella katsastamassa, mitä siellä on. Tätä arvostamme. Kuulemma siellä on pakolaisten vastaanottokeskus, jossa on 250 sijaa. Siellä on kuitenkin tuhat pakolaista, joiden annetaan kuljeskella saarella, kun eivät mahdu mihinkään. Viime päivien 155 tulivat maihin.

Pakolaisia asustelee ulkosalla ja kuulemma ovat hyvissä väleissä keskenään, vaikka edustavat monia eri kansallisuuksia ja heimoja. Heitä yhdistää sama kohtalo ja saaren alkuperäiset säälivät sitä, että ovat joutuneet jättämään kotimaansa.

Saarella ei ole mm. sairaalaa ollenkaan, eikä kai paljon muitakaan palveluja. Synnytykseenkin pitää lähteä pitkän matkan päähän Sisiliaan. Mutta pakolaiset taitavatkin olla miehiä.

Lampedusalaiset elävät turismista ja talvikuukausina ei ole paljon töitä, kun Välimerellä on silloin kylmää eivätkä turistit tule. Uv ei ole kuullut mistään massaturistimatkoista saarelle, että siis mistä nämä turistit tulevat, ei ole täällä tietoa. Ja kaipa pakolaisistakin jonkinlaista kaupankäyntiä kehittyy. Eli voivat olla ihan toivottua väkeä saarella.

Muissa uutisissa on Syyrian myrkkyjen tarkastamisista, että Syyrian hallinto on julkistanut videokuvaa todisteeksi, että näitä tarkastuksia tehdään. Tästähän Venäjä ja USA pääsivät sopimukseen, että ne aseet laitetaan pois käytöstä.

Sitten Yhdysvaltain liitovaltion sulkeminen on kirvoittanut Reutersiin Suomen Stubbin kommentin asiasta huolestumisesta. Kaupan vapauttaminen EU:n ja Yhdysvaltojen välillä on nyt jäissä. Kai se vaatisi lainsäädäntöä, mitä täällä ei tiedetä, että miksi sitä ei voi tehdä, sillä lainsäätäjät ovat kyllä töissä täydellä palkalla.

Onko tavaranvaihdon helpottuminen kenen etu, sitä saa sitten nähdä, kun aina löytyy niitä, jotka asioista kärsivät. Voi olettaa, että nyt etuoikeutetussa asemassa olijat pistävät hanttiin. Katsellaan tilannetta.

Higgsin unelmat ovat toteutuneet. Onkohan tuo Nobel sitten kaiken huippu tässä maailmankaikkeudessa? Lampedusan pakolaistenkin toiveet ovat toteutumassa maksettuaan tuhat dollaria matkasta saarelle, unelmat uudesta elämästä saavat vauhtia.

Elämän nobelit ja lampedusat taitavat kuitenkin olla väliasemia suurimmalle osalle. Tiedossa ei ole ketään, joka katsoisi tulleensa lopullisesti perille.

Matka jatkuu, bosoneja tai ei.






7.10.2013

Vastakohtia: rikkaat ja köyhät

Spiegel on taas haastatellut suursijoittaja George Sorosia. Hän sanoo, että Kreikka ei kykene koskaan maksamaan takaisin velkojaan. Tämä lienee totta ja toivotaan, että Suomenkin poliitikot hillitsevät halujaan osallistua muiden maiden velkatalkoisiin jatkossa. Mikähän hinta tästä tilanteesta tulikaan Suomelle?

Kreikka menee sinne köyhien puolelle. Vaikka onhan sielläkin rikkaita ihmisiä, joille on tarjolla Dubaissa ostospaikkoja ja palveluja. Näitä esittelee BBC, mihin tässä linkki. Dubaissa on myös keinotekoinen laskettelukeskus hiihtomajoineen, missä voi jäähdytellä, jos on liian kuumaa.

Miksi BBC näitä esittelee, ei ole tietoa. Siellä Lufthansa mainostaa täysimakuuasennossa olevaa lentomatkustusluokkaa. Tuo ei kyllä näytä mitenkään ylelliseltä, jos on menossa sinne ostoksille.

Emirates-lentoyhtiöllä on kabinetteja koneissaan, mikä on vähän luksuksempaa. Kaikenkaikkiaan sanoisin, että lentomatkustus on niin surkeaa, että on ihme, ettei siihen ole löydetty mitään hohtoa. Paitsi niillä, joilla on oma Boeing 747 tai 777, missä voi olla vähän enemmän mukavuuksia. Kunhan  ei lentokentällä tarvitsisi ottaa pois niitä kenkiä ja tepastella sukkasillaan turvalaitteiden läpi ...

Näin maanantaina ei medioissa ole paljonkaan uhoa liikkeellä. Suomessa ihmetellään vielä, että onko ollenkaan laitonta mennä valtaamaan naapurimaan öljynporauslauttaa. Mihin on todellisuudentaju kadonnut? Totta kai se on rikos, mistä seuraa rangaistus. Ja turhaa poliittista keikutusta.

Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään rikkaiden ja köyhien välinen ristiriita, kunhan nyt vain mainitsen.

Köyhien maiden rikkaat. Somaliassa on nyt tullut parisataa uhittelijaa konetuliaseineen pensastoista esiin, kun sikäläisen terrorijärjestön kimppuun hyökättiin viikonloppuna. Mistä nämä saavat rahat aseisiinsa ja toimintaansa, olisi kiintoisaa tietää.

Nyt on tulossa ulos Tom Hanks -elokuva, Captain jotain .., mikä kertoo tositapahtumista, missä somalipiraatit hyökkäsivät rahtilaivaan ja ottivat sen kapteenin vangiksi, jonka sitten erikoisjoukot vapauttivat.

Se meillä kyllä katsotaan heti, kun tulee television kautta näytölle. Merirosvoiluko se ylläpitää näitä kiihkoilijoita? Elokuvassa on rosvoina maallikkonäyttelijät, jotka ovat amerikansomaleja. Näistä oli eilen CBS:llä juttua, että ovat niin hyviä, että voipi tulla jopa oskareita.

Että näin. Saa nyt sitten taas tässä uteliaana katsella, että mitä tämä viikko tuo tullessaan.

Poiketkaa saitilla!


5.10.2013

Superrikkaiden Expo

Abu Dhabissa on rikkaille näytteillä tavaraa. Roinaa, sanoisin. Kullattu Lamborghini ja muuta romua. Ei ole helppoa olla rikas, kun pitäisi jatkuvasti löytää muita parempaa tavaraa, millä tekee asemansa selväksi ohikulkijoille ja erottuu joukosta.

Hassu juttu on vain se, että kaikenlainen jäljittely on yhtä kimaltelevaa ja köyhemmät halukkaat voivat yltää samanlaiseen steitmenttiin kuin rikkaatkin.

BBC esittelee superrikkaiden leikkipaikkoja. Siellä kerrotaan, että Singapore on noussutt lähes Monacon ja muiden sellaisten paikkojen rinnalle superrikkaiden maailmassa.

Aasiassa rakennetaan asuinalueita ökyilijöille.

Kuinka rikas on superrikas, ei ole oikein selvästi rajattu. Maailman rikkain mies on meksikolainen teknoyrittäjä. Ja Forbeshan julkaisee listoja.

Vaan listalla olijoilla on kova tarve turvallisuusteknologiasta ja -väestä. Mitenköhän siellä Meksikossakaan asian voi järjestää oikein? Varmaan siihen tarvitaan valtion suojelua.

Ei meillä täällä ole mitään rikkaita vastaan. Vaan asenteeni tuota roinaa kohtaan on aito. Ei millään viitsisi innostua kullatusta Lamborghinista tai viidenkymmenen miljoonan kaulakorusta.

Kuten joskus kerroimme, meidän suosikki miljardöörimme on Warren Buffet, joka ajaa itse viisi vuotta vanhaa Cadillaciaan. Ja asuu keskiluokkaisessa talossa. Ja on lahjoittanut miljardeja hyväntekeväisyyteen Bill Gatesin säätiön kautta.

Ei nyt muuta näin viikonloppuna. Muuta kuin että varmaan on yksinäistä siellä huipulla. Paitsi Buffet.

Suomeen on luvattu aurinkoa. Naatitaan.


4.10.2013

Karavaanit kulkevat

Onnettomuuksia - pakolaisvene Italiaan, taas ammuskelua DC:ssä - masentunut äiti riehui autollaan, Yhdysvaltain velkojen maksusta epäselvyyttä - maksetaanko vai annetaanko mennä konkurssiin ...

Niin ja hurrikaani sekä talvimyrsky Atlas - säät on kovia nykyään. Vai onkohan aina ollut, kun ei niitä ole kukaan aikajanalle listannut, että voisi verrata? Omasta päästä päätellen tuntuu, että säät ovat koventuneet.

Meillä Suomessa säät ovat melkolailla vuodenaikojen mukaisesti odotettavissa. Jonain talvina tulee enemmän lunta ja joskus vähemmän, mutta suurta riehuntaa ei paljonkaan ole.

Siellä tytöt ovat yrittäneet vallata Venäjällä öljynporauslautan ja nyt ihmettelevät, kun ovat joutuneet vankilaan. Miten tähän on tultu, että ei saa enää edes vallata vieraan valtion omaisuutta? :-p.

Näin elämä virtaa tänään suuremmitta hämmennyksittä ja karavaani kulkee, koirat joskus haukahtavat, muttei sillä ole vaikutusta. Joku voi pompahtaa seisovilleen sohvalta ja sortuu sitten sinne takaisin napostelemaan mitä sitten naposteleekaan.

Jossain luki, taisi olla BBC:llä, että Van Gogh menetti järkensä liian absintin juomisen vuoksi. Meillä on kyllä oltu sitä mieltä, että se oli se tärpätti, millä maaleja ohennettiin, mikä sekoitti ja vioitti taiteilijan pään.

Lukekaa noita googlen vetämiä uutisia tuosta oikealta. Helsinkiläinen hotelli on valittu maailman parhaaksi pieneksi luksushotelliksi. Siitä olisi katsonut kuvia enemmänkin, muttei niitä näytetty. Olisihan sieltä hotellista voinut niitä pyytää julkaistavaksi.

Mistäs sitä hyvää mieltä löytyisi tänään? No syödään jäätelöä ja suklaata ja käydään sitten lenkillä. Naisten rintasyöpäriski alenee, jos kävelee tunnin päivässä tai 7 tuntia viikossa. Kai se miestenkin terveyteen tekee eetvarttia, että köpötelkää ukot ulkosalla.

Kaikki hyvin taas.


2.10.2013

Mielenkiintoista on

Tämänpäiväinen kierros tuli tehtyä. Guardianissa on paljon hyviä juttuja muitakin kuin noita vakoiluasioita. Niille on varmaan tullut paljon uusia lukijoita. Tuo lehti tekee kaksia sivuja, tai oikeastaan kolmia, US UK ja AU. Tuota AU:ta en ole tutkinut, mutta noita kahta muuta on kiva vertailla.

Maailman suurin uutinen Yhdysvaltain liittovaltion sulkemisesta toi mieleen kysymyksen, että kuka siitä hyötyy? Ensin ajattelin, että siitä joku hyötyy rahallisesti, muttei ainakaan bisnekset hyödy, kun liittovaltion palkat jää maksamatta, niin tavarat jäävät myymättä kauppoihin ja tuotantolaitoksiin.

Sitten tuli esille BBC:ltä, että ulkomaiset vakoilujärjestöt hyötyvät. Niillä on kuulemma nyt vapaat kädet. Mistä vaan sellaista, että luulisi ihmisten menevän töihin siellä, vaikkei palkkaa olekkaan tiedossa. Mutta ei kai sitten.

Spiegelissä oli kuvia Saksan Sotshin kisajoukkueen univormuista. Ne ovat sateenkaaren värisiä. Venäjän pitää nyt tottua näihin väreihin, eivät ne mene pois päiväjärjestyksestä pitämällä ääntä ja kaikenlaista pakkoa. Mutta sanottakoon tuosta gay avioliitosta, että miksei se voisi olla gayliitto, josta tehdään lait. Onhan siinä eroa progredioivaan avioliittoon suurine vastuineen. Jos tuo sana nyt on oikein sovitettu. Ja onko käytössäkään suomeksi.

Bill Gatesia kammetaan ulos puheenjohtajan paikalta Microsoftissa. Tätä tekevät yhtiön suuret osakkaat, jotka haluavat jakaa rahaa itselleen yhtiöstä enemmän.

Viihteen puolelta vaan mielipide. En ole koskaan vielä nähnyt Angelina Jolien elokuvaa, josta olisin tykännyt. Ne ovat äksöniä, missä tapellaan kymmenen minuuttia kerrallaan ja monta kertaa. Nämä osiot ovat elokuvissa sitä, minkä vieritän yli ja Jolien filmeistä ei jäljelle jää oikein mitään, kun ei käsikirjoituksessa ole mitään sisältöä. Ja mikä tähdestä tekee Unesconko vai minkä YK-järjestön lähettilään?

Berlusconi on kuulemma tehnyt U-käännöksen. En tullut panneeksi merkille, että mitä mies oli uhitellut, kai se jotenkin liittyi hänen oikeusjuttuihinsa, että hän uhkasi puolueensa lähtevän hallituksesta, tai jotain. Tämä on nyt siis ohi. Ja muistakaamme, että se oli Lipposen hallituksen ja vallan aikainen järjestelmä, joka vei Suomen kimppaan näiden ihmisten kanssa. Berlusconi oli silloin jo vallassa ja hakkui mm suomalaista ruokaa, eikä sitä elintarvikevirastoa saatu Suomeen. Sitä en muista, että menikö se Italiaan, kai vissiin.

Jos nyt pitäisi jotain yhteenvetoa tässä hahmottaa maailman tilasta, niin sanottakoon, että melko mielenkiintoista on. Vakoilu on nykyään tärkeällä sijalla uutisoinneissa ja nyt sen rahoitus on lopetettu toistaiseksi lännen tärkeimmältä vakoilijalta.

Toimittajat kyselevät toisiltaan,että mitä tästä seuraa ja kuinka kauan liittovaltio pysyy suljettuna ja tekevät arvailujaan. Jotka eivät merkitse mitään. Ja niitä ei meillä viitsitä katsella ollenkaan.


1.10.2013

Kai sitä pitää sietää sitten

Kukaan ei ole julkaissut, mitkä televisiomerkit on varustettu kameroilla, kuten CNN viime viikolla uutisoi. Suomessa ei kirjoiteta koko asiasta mitään. No olkoon, ei se täälläkään tahtia haittaa, ollaan niin kuin ei oltaiskaan. Luulisi jutun aiheita etsivien toimittajien edes yrittävän tehdä jotain. Ja missä ovat suomalaiset maailmanparantajat? - Mutkun ei, niin ei sitten.

Niin siis mitä? Yhdysvaltain liittovaltio on nyt siis suljettu. Ei sitä jaksa ihmetellä, kun ei se ole uusi jutska sekään. Olisi muita paljon mielenkiintoisempia asioita uutisoitavaksi kuin tuo iänikuinen poliittinen jahkaaminen. Kansan vaatimus yhteistyöstä kongressissa on mennyt kuuroille korville jo pitkän aikaa. No, minulle siinä ei ole mitään sietämistä, kun voi vaihtaa kanavaa. Ainakin niin kauan kuin kaukosäädintäni ei ole hakkeroitu ja siten pakotettu katsomaan virallista valtion tiedotusta.

Ruotsi on vanhusten paratiisi. Tätä suomalaisten voi olla vaikea sietää, kun se on Ruotsi. Ja Suomi on vasta 15. sijalla. Ruotsissa on vielä ihmisyyttä riittänyt, mutta olihan se niin, että siellä ei ole ollut sotia ja toisesta maailmansodastakin tuli voittoa sen teräksen myynnin vuoksi. Onhan näitä tekosyitä, mitä Suomen nykyjohtokin voi esittää huonon sijoituksen vuoksi. Pitää vain sietää, että ne ovat rikkaampia, sivistyneempiä, ystävällisempiä, vieraanvaraisempia, iloisempia, parempia jääkiekossa ...

Nyt tulinkin jo paremmalle tuulelle. Tuulettaminen kyllä auttaa, voin tässä todistaa siitä asiasta jo heti.

Jonkun amputoidun jalan paikalle laitettu robotti (Uusi Suomi) kuulemma toimii suorilla aivosignaaleilla. Se paikka, mistä asiasta kuulin, ei kertonut, miten tuo yhteys on aikaansaatu, mutta mitään kaukosäädintä siinä ei käytetä. Onhan se hyvä uutinen, että näin on. Tämä koneen ja aivojen yhteistyö olisi herkullista asiaa tutkivalle journalistille.

Ei tänään muuta. Siedetään vaan toisiamme, peace and love!