21.8.2013

Sama pää kesät talvet

Yritetääs miettiä, mitä kaikkea salaiset palvelut haluavat ihmisistä tietää.

Siis ainakin sen, että kenen kanssa kommunikoivat, eli meilailevat ja sättäilevät. Kenen facebookilla käyvät ja mitäs vielä? Mitä ostavat, lukevat, kirjoittavat - ja sitten lentomatkustajat ovat vielä juttu erikseen. Siellä tutkitaan, mitä vaatteiden alla on ja joiltakin jopa suoliston sisältöä, laukkujen sisällöstä puhumattakaan.

No, onhan siinä hommaa ja tekemistä isoille joukoille. Mitä sitten sille tiedolle tapahtuu?

Jos elokuvista voi jotain ymmärtää, niin on analysoijia, jotka miettivät, että mitä tämä kaikki merkitsee ja onko uhkia ja mihin kaikki viittaa. Ja koneet sitäkin tekevät. Jossain vaiheessa tieto menee johonkin portaaseen, missä asioista aletaan olemaan huolestuneita. Ja sitten on se porras, joka panee toimeksi jotain.

Näin maallikko asian ymmärtää.

Tuo kaikki on hirveän kallista. Ja sitä ollaan lisäämään päin. Uutisissa on ollut tietoa uusien suurien rakennuskompleksien rakentamisista ja jotain.

Ne, jotka eivät ole internetissä, eivät kuulu tämän tiedonhankinnan piiriin. Tai eivät ole minkään digitaalisen toiminnan alueella siis.

Tänään uutisoidaan, että Facebookin Zuckerberg on tehnyt aloitteen sen edistämiseksi, että loputkin maailman viisi miljardia ihmistä saataisiin internetin yhteyteen. Tällä hetkellä vain 2,7 miljardia on netissä.

Tästä pitäisi tehdä laskelmia, että varmaan tarvitaan suuria rakennushankkeita ja laitteita sekä henkilökuntaa, että nuo loputkin ihmiset saadaan tarkkailun piiriin. Eli noin kolminkertaistaa tämä tiedonkeruu.

Siinä on vihje talousväelle, että mitä kannattaa suunnitella. Kuka kaiken tulee maksamaan, onkin mielenkiintoinen seikka. Ehkä tulee internetvero tai jotain, palvelujen tarjoajille.

Nämä tarkkailut ovat pääuutisia edelleen. Eivät ihan pian häviä minnekkään, näin uskoisin. Kansat ovat saaneet nyt vastuuta ottaa kantaa kaikkeen, kun asioita on julkistettu.

Loppuajatuksena tulee mieleen vain se, että on niitä, joilla on valtavasti ambitioita. Mihin se kaikki johtaa, jää nähtäväksi, siihen ei ole viitteitä, ehkä joku filosofi uskaltaa ruveta sitäkin vielä miettimään.

Terrorin pelko on aiheellinen pelko. Digitaalinen kanssakäyminen lisää näiden tekijöiden toimien tehokkuutta ja toisaalta se on ainut konsti pitää niitä silmällä.

Mene ja tiedä, mikä olisi parasta. Muttei valvontaa tarvitse salassa tehdä, kun eivät salaisuudet pysy salassa kuitenkaan. Ehkä kilpailu maailman poliittisista johtopaikoista kiristyy. Valtaa haluavia kun löytyy, mutta nämä ovat itse kyllä vailla mitään salaisuuksia ja yksityisyyttä.

Tiedon vallankumous on huipussaan. Vai onkohan, kun kyllä sitä vielä löytynee lisääkin? Vanhan pää ei kuitenkaan pysty käsittelemään tämän enempää kuin mikä tilanne on nyt.

Taas filosofille idea. Miten ahtaa lisää tietoa ihmiseen, kun aikaa on vain 24/7/365?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti