26.4.2013

Tiedeuutisia

Maa-planeettamme ytimestä on nyt uutta tietoa. Siitä voi lukea mm BBC:n sivuilta. Ydin onkin 6000 astetta C, eli auringon kanssa yhtä kuumaa.

Vielä ei tiedetä, mistä magneettinen pohjoisnapa johtuu. Se kuulemma liikkuukin välillä, oli siitä jotain selvitystä, mutten nyt oikein sitä ymmärtänyt.

Mutta siis se sisin on hirveän kuumaa. Mikähän sitä pitää kuumana? Jos siitä saisi selvää, niin energiaongelmat tulisivat sillä ratkaistua. Tämä tietysti aiheuttaisi markkinoilla kuperkeikkoja ja poliittista sekasortoa, mutta eiköhän se siitä tasaantuisi taas.

------

Viime päivinä on julkistettu uutta tietoa sydän- ja verisuonitautien synnystä. Ja siis siitä, että miten sitä plakkia muodostuu. Liha ja kananmunat kun kuulemma sulavat vatsassa olevien bakteerien vaikutuksesta, prosessista syntyy TMAO-materiaalia, mikä tukkii suonia. Veriarvoista voi nähdä, että jos on korkeat arvot tuon tuotoksen suhteen, niin voi olla varovainen lihan ja kananmunien kanssa. Uutisvahtikin olisi kiinnostunut omista TMAO-arvoistaan, vaan vielä ei niitä taideta labroissa rutiinisti tutkia.

Tähän ei ole vielä kehitetty lääkettä, mutta nyt kun asia tiedetään, niin sekin tulee mahdolliseksi. Tästä on tietoa CBS:n terveyssivulla.

------


11.4.2013

Yleismaailmallinen kuva subjektiivisesta näkövinkkelistä

Yleismaailmallista tilannetta on yritetty hahmottaa tässä silmäilemällä otsikoita ja juttuja sun huhuja ym. Kaikenkaikkiaan näyttää, että Korean niemimaalla on paljon huutoa ja vähän substanssia. Siellä on pohjoispuolella laitettu sotilaat keväkylvötöihin, että ehkä ei sotaa ole syntymässä. Ohjuslaukaisuja tässä odotellaan. Onhan siinäkin mielenkiintoa sinällään, että onnistuuko ne lentämään vaiko ei.

Maggie Thatcher pääsee hautaan oikein komeasti. Onkohan hautajaisilla jotain markkinointimerkitystä, kun niitä järjestetään oikein kutsuvieraiden kera? Hyvähän se kai on, vaan kyllä kai ne veronmaksajien piikkiin mennevät, nekin ...

Mark Zuckerberg on kirjoittanut poliittisen kirjoituksen Washington Postiin. On perustanut jonkinlaisen dotcomin ja puhuu imigraatio asioista sellaista, että kun Amerikassa on ollut tapana pistää maassa opiskelleet lahjakkaat ulkomaalaiset takaisin kotimaihinsa, niin tämä ei ole oikein viisasta siirtolaispolitiikkaa. En lukenut koko tekstiä, tuon tiedon otin jostain kirjoitusta koskevasta uutisesta.

Tässä pari päivää sitten etsin internetistä mukavia vapaa-ajan housuja Google-haulla. Nyt on netissä kulkiessa tullut sitten mainoksina noita housuja vaikka kuinka paljon. Jotain tietoa valuu ulos, mikä voi helpottaa elämistä tai sitten se voi aiheuttaa vainoharhaa. Ehkä se ei ole isoveli, vai kuka se isoveli oikein nykyään on, sille täytyy laittaa jokin nimike tässä. Sanotaan sitä vaikka kyberveljeksi.

Pari päivää on mennyt kirjoittelematta mitään. Ei tässä muuta kuin, että jouluna kertyneitä kiloja on pudoteltu ja ranta-aikoja odotellaan. Kesä on upeeta mystistä aikaa meillä. Suomen ihanat kesäyöt ovat maagisia ja marjat kypsyvät yölläkin. Siinä vihje brändääjille, jos halutaan jotain muutakin kuin tietotaitoa myydä mausteeksi kouluosaamisen lisäksi.

Ei nyt muuta kuin että hyvillä mielin vaan olkaa.



8.4.2013

Kuolemia ja yksityistämisiä

Kuuluisa amerikkalainen elokuvakriitikko Roger Ebert kuoli viime viikolla. Two thumbs up oli tunnettu huippuluokitus, joka tuli käyttöön kriitikon televisioaikoina. Sairastuttuaan syöpään, jonka seurauksena Ebertiltä poistettiin leukaluu, hän menetti puhekykynsä ja siirtyi kirjoittamaan kritiikkiä.

Noita kirjoituksia on koottu CBS:n saitille ja  niitä on kiva lukea. Nuo tekstit saavat lukijalle aikaan halun katsoa kyseisiä elokuvia Ebertin silmin. Sen lisäksi ne ovat loistavaa tekstiä, josta voi nauttia jo sellaisenaankin. Sitä jopa toivoo, että pystyisi kirjoittamaan yhtä mielenkiintoista tekstiä.

Tänään kuollut kuuluisuus on brittien entinen pääministeri Margaret Thatcher. Thatcherismi on jotain, mitä pitää googlella tarkistaa. Allekirjoittanut ei tiedä siitä muuta kuin että hänen aikanaan yksityistettiin valtion toimia. Seurauksista ei ole tullut tietoon muuta kuin se, että junaliikenteen yksityistäminen ei ainakaan onnistunut asiakkaiden edun mukaisesti, sillä junat eivät ole enää sen jälkeen kulkeneet ajassa. Ehkä tässä lähipäivinä tulee esiin jotain hyvääkin hänen tekemisistään.

Jos tässä nyt pitää Thatcheria muistella, niin Ronald Reaganin kanssa olivat hyvää pataa. Miten konservatiivit tulivat valinneeksi naisen pääministeriksi, on vielä tässä vaiheessa epäselvää. Noista yksityistämisistä ei kaikki onnistu. Suomessakin kiireellä yksityistettiin Postipankki, jossa allekirjoittaneella oli ainoa pankkitili kymmeniä vuosia ensimmäisestä työpaikasta lähtien 17-vuotiaana. Se oli valtion työpaikka ja työnantaja perusti tuon tilin.

Vieläkin tarvittaisiin valtion pankkia niille, joiden rahoilla ei ole muuta tekemistä kuin kädestä suuhun käyttö. Näitähän mummoja yksi pankinjohtaja julkisesti syrji sanomalla, että ne tuovat vain hiekkaa lattialle, niistä ei muuta hyötyä ole. Tällaisen asenteen jälkeen olisi luullut, että olisi jo kovaa  vauhtia perustettu sellainen pankkijärjestelmä, mihin ei kaupallisilla pankeilla ole mitään asiaa. Mutta eipähän vaan ole perustettu vaikka pankkitili on pakollinen kaikille.

Että Postipankin kuolema oli erittäin valitettava asia. Se toimi postin toimipaikoissa koko valtakunnan alueella. Eikä koskaan tullut valituksia siitä, että se olisi jotenkin rasitus veronmaksajille. Posti ja postipankki pitäisi saada kansalaisten käyttöön joka puolelle taas. Toimiihan YLEkin verovaroilla, miksei pakollinen ja välttämätön rahaliikenne ja postinkanto?

Tämän päivän hyvä uutinen on se, että kevät on kuin onkin tulossa. Ilmastonmuutosarvailijat saavat tehdä tiliä kuluneesta talvesta, että siitä vaan.

5.4.2013

Fiksu (Smart) kattila

Nyt, kun miehet ovat aktivoituneet keittiötöissä, on alkanut tulla kehittynyttä teknologiaa kyökissäkin toimijoille. BBC esittelee uuden kattilan, jossa ruoka ei pala eikä kiehu yli. Se on tarkoitettu stressaantuneille kokeille.

Vaan tässä ei ole kaikki, mitä tarvitaan. Vielä on kehittämättä kunnon pölynimurit, arkitehtien on vielä suunniteltava, miten ja mistä saa siivoukseen käytettävää vettä ynnä että miten se poistetaan. Pesukonehuoneet ovat vielä rakentamatta kaatoaltaineen ja silitystiloineen. Ennen oli käteviä silityslautoja, jotka olivat seinäkaapissa, mistä ne seinässä kiinniolleina vain laskettiin alas ja taitettiin takaisin ylös, kun oli käytetty. Nykyiset painavat metallijalkaiset silityslaudat ovat vain tiellä joka paikassa ja niiden pystyttäminen on hankalaa.

Vielä on paljon työtä tekemättä ja suunnittelua sekä tuotantoa jäljellä. Koko huushollin hoito on jätetty miettimättä sadoiksi vuosiksi. Jos vaikka tuleekin joku siivoomaan asukkaan puolesta, tämäkin ihminen tarvitsee kunnon välineet ja tilat asiat hoitaakseen. Siitä tulisi miehillekin työpaikkoja, kun siivous alkaisi olla järkevää tekemistä. Allergiat voisivat hellittää ja lääkkeiden tarve. Ja mitä muuta hyvää tulisikaan.

Niin, mitäs muuta tuli nähtyä päivän kierroksella? Siellä taas ihmetellään ajatusten lukua ja aivotutkimukseen on Amerikassa budjetoitu roppakaupalla rahaa. Mihin tämä tiedon etsiminen vielä johtaa, kun ei niitä ajatuksia ehdi edes ajattelemaan, kun jo halutaan ideat varastaa?

Sanon vaan, että jos soppakattila on vasta nyt kehitetty sen tuhansia vuosia vanhasta mallistaan, niin on paljon muuta, mitä tarvitaan kuin ajatusten lukua. Eikä tuokaan malli ole mikään lopullinen sana ja sitä paitsi liedet ovat melko primitiivisia itsessään vielä. Että hop hop siitä vaan suunnittelemaan ja innovoimaan. Mikä muuten on suunnittelemisen ja innovoimisen ero? Kun olin nuori, ei sellaista sanaa ollut käytössä kuin innovaatio ollenkaan.

Hyvää mieltä löytyi CBS:ltä off beat osiosta. Siellä oli koiria, jotka osaavat ulvoa I love you. Koirat ovat hellyttäviä ihmisen ystäviä. Aina välillä. Toisten koirat kylläkin voivat purra. Että hohhoijaa.


4.4.2013

Hätiä mitiä?

Aika paljon kiinnitetään huomiota Pohjois-Korean johtajan tekemisiin. Ja voipihan ollakkin että sieltä jotain ammutaan vielä jonnekkin. Vaan se, mitä pitäisi tehdä olisi saattaa nuori johtaja suhteellisesti reaaliselle tasolle tietämyksiensä kanssa. Jostain kävi ilmi, että sikäläiset propagandasivut on hakkeroitu. No, siinähän onkin kybersotaa näin aluksi pullistelijalle.

Eilen kirjoitimme egyptiläisen koomikon, joka on koulutukseltaan sydän- vaiko neurokirurgi, sananvapaudesta ja sen puutteesta tarkemmin sanoen. Siitä asiasta onkin tullut nyt kansainvälinen selkkaus, kun paikallinen suurlähetystö oli twiitannut sivuillaan linkin amerikkalaisen Jon Stewartin viestin Egyptin presidentille. Mursi oli tästä kovin pahastunut. Koko juttu on vain sitä, että tuo egyptiläinen esiintyjä oli tehnyt pilaa Mursin uskonnollisesta asusta.

Nooh, asiahan tulee reagoimisesta vaan entistä kuuluisammaksi. Ja kyllä tuo asu on hiukan koomillinen. Muttei niin koomillinen kuin koomikko sen esitti. Eikä tuollainen huumori suomalaista naurata. Mutta huumori onkin vaikea taiteen laji.

Sitten ihan muihin asioihin. BBC:ltä käsin eksyimme San Marinon pikku valtion verkkosivulle. Siellä maassa luullaan, että kaikki 27 EU-maata käyttävät euroa rahanaan. Muuta, mitä tuli selville on, että San Marino on maailman vanhin demokratia, perustettu vuonna 301 jKr. (Nyt ei ole tiedossa, että onko Suomessa enää käytössä tuo merkintä jKr, kun maamme on maallistunut jostain syystä. Minkäköhän tapahtuman nykyään katsotaan aloittaneen ajanlaskun?)

Mutta takaisin San Marinoon. Se on veroparatiisi. Onko EU:n jäsen, ei ole tietoa. Eurolla siellä kuitenkin pärjää. Siellä tuli joskus nuoruudessa käytyä. Sijainti vuoristossa. Ahtaat mutkaiset kadut, vanhat rakennukset, postimerkit. Ja postimerkkivaltioksi sitä sanotaankin. Ihana auringonpaiste ja näköalat kauas. Niin, sinne ei tarvitse enää mennä, kyllä yksi kerta riitti.

Päivän asioista yhteenvetona se, että ehkä se Pohjois-Korean nuori diktaattorikin innostuu uhittelun sijasta matkustelemaa vähän oman maansa ulkopuolelle, niin asiat alkavat näyttää paljon mukavammilta ja tavotteet kohdentuvat myönteisemmiksi sekä vainoharhaisuus hälvenee ja hämähäkin verkot päästä. Mukaan voi ottaa sieltä noita isohattuisia kenraaleja, jos saavat viisumit minnekkään. YK:ssa voi aina päästä käymään, jos ei muualla.

Keväistä mieltä.


3.4.2013

Vaaralliset mielipiteet

Ihan ensimmäiseksi pitää sanoa, että mielipiteiden vaarallisuus on lientynyt sosiaalisen median ja mielipidetulvan myötä huomattavasti. Joskus aikoinaan kirjoittelimme Yoanni Sanchezin Kuuban tilanteesta. Nyt tuo dissidentti oli tässä vierailulla DC:ssä. Yoanni on tunnettu ympäri maailmaa. Hänen Kuubasta käsin bloggaamansa viestit eivät olleet kovin vaarallisia länsimaisittain katsoen. Kun kauppaan oli tullut kananmunia, se oli suuri uutinen hänelle. Kahvia ei ollut saatavana monenakaan päivänä, jotain kitkerää korviketta joivat.

Muista mielipiteistä tulee mieleen maailmalla luettujen lehtien mielipiteet. Olemme yleensä vilkaisseet pääkirjoitusten otsikot. Tänään jätettiin väliin, kun niiden sisältö on paljon ympäri pyöreätä politiikan keitosta. Paitsi kansainvälisiin selkkauksiin liittyvät. Spiegel Online kirjoittaa nykyään puolustuskannalla saksalaisten asenteita puolustaen lähinnä eurokriisin ja yleensä EU-asenteiden suhteen.

Me olemme täällä jättäneet mielipiteet muiden viisaampien kerrottavaksi. Ja vaikea niitä on kovin teräviksi muodostaakaan, kun asioilla on niin monta puolta. Paitsi siitä emme ole luopuneet, että Suomesta ei pidä mennä maksamaan mitään rahaa toisten maiden velkoihin. Kyllä maailmassa rahaa on ja jos ei sitä kaupallisilta markkinoilta saa, ei sitä veronmaksajienkaan kannata lähteä lainaamaan konkurssivaltioille ja niiden pankeille.

Niin siis, yksi mielipiteistään viime päivinä kärsinyt on egyptiläinen televisiokoomikko, joka esittää satiiria Mursin politiikasta. Mies pidätettiin mielipiteittensä vuoksi ja tämän päivän tietojen mukaan on päässyt takuita vastaan vapaalle jalalle. Tämä on edistystä mielestämme. Olisimme olettaneet, että Mursi ei koskaan päästä miestä julkisuuteen enää. Ehkä fundamentalisteillekin on koittanut mielipiteenvapauden ajat.

Mikä noissa vastakkaisissa mielipiteissä sitten on niin vaarallista? Kun nehän laimenevat sitä mukaa, mitä enemmän niitä esitetään. Tännekkään ei enää eksy kuin harva, vähän yli parikymmentätuhatta on käynyt täällä vuodesta 2011 lähtien. Että mitään vaaraa ei ole. Yritimme olla aktiivisia somessa ja lehtien mielipidepalstoilla, muttei siitä paljon mitään apua ollut. Poistimme mainokset, kun niistä ei kertynyt juurikaan mitään eikä Google maksa pieniä summia. Eikä niillä mitään olisi tehnytkään.

Kuuba on nyt siis avautunut. Sieltä saavat asukkaat matkustaa ulkomaille ja palata takaisin. Kuuba on saanut tilaisuutensa kehittyä normaaliksi valtioksi valtioiden joukossa. Mitä tulee bloggailuun ja tviittailuun, niin sitä voi tehdä periaatteesta, rahaa ei kyllä mistään tule, että älkää toimittajat luopuko palkatusta työstänne etsimään blogistin vapauksia. Mielipiteillä ei ole rahallista arvoa. Eikä vallankumouksia ole tarvis tehdä kuin diktatuureissa. Ja niitähän ei tarvitse mennä yllyttämään, kun asiat menevät vain huonosta pahaksi sotkuksi.

Hymy nousee huulille, kun muistelee suomalaista politiikkaa. Siellä nimittäin on historiallisesti urheilijoiden mielipiteillä ollut väliä huomattavan paljon, näitä kun on valittu eduskuntaan ja taitaa olla ministeriksi astikin päässeitä. Heidän mielipiteensä ovat olleet yleensä puolueen mielipiteitä. Ja jostainhan se hapatus tulee kaikille.

Ei tänään muuta. Silitelkää toisianne.


2.4.2013

Kevään kaipuut

Kevät tuo tullessaan kaukokaipuut ja matkailusivut alkavat kiinnostaa. Vaikka allekirjoittanut onkin toivoton nojatuolimatkailija pelkästään, niin voihan tähän kirjata huomioita, mitä tuolta lehtikierrokselta tuli nähtyä.

HuffPostissa on kuvia Euroopan kaikkein sopimattomimmista suihkulähteistä. Kierros alkaa Manneken Pissillä. Tuo viaton lapsipatsas ei ole kuitenkaan kaikkein pahin, ja onhan Brysseli pystyttänyt myös pissivän tytön, vaan pahimpia ovat typerät rinnoista suihkuavat patsaat. Juu, on ne vähän hirveitä ja kannattaa luetella. Ei niitä tarvitse mennä itse katsomaan.

Matkailemalla ei Kate Middletonista todennäköisesti näe vilaustakaan, sen sijaan HuffPostista löytyy peräti 71:n kuvan kavalkaadi tuosta ihanan kauniista herttuattaresta.

Mitä matkailuun muuten tulee, niin se on monien uutisten mukaan yhä vaarallisempaa. Turisteja joutuu kidnapatuiksi ja ryöstelyn kohteiksi joka puolella. Tarkemmin ei nyt huvita näitä luetella, kun ei niitä viitsi muuten lukea kuin mitä otsikot silmiin pistävät.

Washington Postista löytyi kivoja kuvia Caroline Kennedystä, josta uumoillaan tulevan Japaniin suurlähettiläs. Sanovat, että japanilaiset kovasti pitävät kuuluisuuksista ja olisivat ylpeitä tästä valinnasta. Mistään lähteestä ei ole kylläkään kuulunut Caroline Kennedyn omaa kommenttia siitä, että olisiko hän halukas tehtävään. WashingtonPostissa siis kiva kuvasarja Kennedyistä asiaan liittyen.

Erikoisista hotelleista on kuvia. Yksi muistuu mieleen. Se on Boeing747 Tukholman lentokentällä. Luksus huoneesta cockpitissä on näköala lentokentälle. Tämä vaihtoehto voi sopia innokkaille lentomatkustajille. Oli siellä jokin suomalainenkin hotelli Lapissa, jokinlainen iglun mallinen lasinen rakennus.


Matkailijat ovat haluttuja joka maahan. Suomi voisi olla turvallisin kaikille. Siinä on yksi hyvä lisäpointti brändääjille.